Vlnr Berend Jager (politie), Kars Engwirda (esselink.nu), Jaschenka Plekenpol (SNS) en Harry Garritsen (Winterswijkse Uitdaging).  Foto: Han van de Laar
Vlnr Berend Jager (politie), Kars Engwirda (esselink.nu), Jaschenka Plekenpol (SNS) en Harry Garritsen (Winterswijkse Uitdaging).  Foto: Han van de Laar

Voorlichtingsavond om veiliger te internetten

Algemeen

'Het is belangrijk om alert te blijven'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - "Wat we willen, is goede voorlichting geven en zeker niemand bang maken. Bij goed internetgebruik kun je veel ellende voorkomen." Berend Jager, digitaal wijkagent, is één van de gastsprekers van de informatieavond die op dinsdag 25 februari in Theater De Storm wordt gehouden. Samen met Kars Engwirda van Esselink.nu en Jaschenka Plekenpol van SNS Bank laten ze in presentaties zien, hoe men veiliger om kan gaan met internet.

Het organisatiecomité vindt het belangrijk dat iedereen met een gerust hart kan internetten. Berend: "Als men bij de politie komt, is het kwaad feitelijk al geschied. We zien bijvoorbeeld dat er steeds meer oplichting plaats vindt via WhatsApp. Iemand doet zich voor als een bekende. Daarvoor heeft men gegevens verzameld die op Facebook, Instagram of andere sites staan. Dat wordt ook wel spoofing genoemd, het gebruiken van informatie om zo een valse identiteit aan te nemen."

Preventieve tips
Oplichters die zich voordoen als een bekende, melden bijvoorbeeld dat ze een nieuwe telefoon hebben -vandaar dat het nummer niet wordt herkend- en dat ze geld nodig hebben voor het één of ander en beloven het bedrag spoedig weer terug te betalen. Mensen trappen nogal eens in deze val en zien het geld nooit meer terug. Daarom is het beter bijvoorbeeld eerst even te bellen naar dat nummer. Ook geldezels komen in de Achterhoek voor. Dat zijn meestal jongeren die geld op hun rekening laten storten door criminelen en dat weer doorsluizen minus een kleine vergoeding. Nooit doen, want je bent strafbaar en medeplichtig. Berend: "Maar nogmaals, we willen niemand bang maken. Ik eindig mijn presentatie positief."

Zorgplicht
Jaschenka: "Wij doen mee aan dit initiatief, omdat we het belangrijk vinden om klanten van alle banken te beschermen tegen cybercriminaliteit, zoals oplichting. Als bank hebben we een zorgplicht. Iedereen is dan ook welkom op deze bijeenkomst. Wij geven dan voorbeelden preventieve tips, zodat men veiliger en alerter kan internetten. Want de zwakste schakel in het geheel blijft eigenlijk toch altijd de mens."

Back-up
Esselink.nu richt zich vooral op de zakelijke markt, maar vindt het belangrijk om kennis te delen met particulieren en te helpen bij het voorkomen van internetfraude. Roy Esselink: "Fraude via de computer vindt vaak ongemerkt plaats, bijvoorbeeld door het aanklikken van een bijlage in een kwaadaardige mail. Hoe dit te vermijden is, leggen we dan uit. Tevens merken we hier in Winterswijk dat bedrijven en particulieren soms slachtoffer worden van gijzelsoftware. Bij de aanwezigheid van goede back-ups, die dus niet gehackt zijn, is het makkelijker om de schade te herstellen. Maar soms maken de back-ups onderdeel uit van het systeem waarin ingebroken is, dan wordt het al lastiger."

Burgemeester
De organisatie van deze avond, die mede in handen is van de Winterswijkse Uitdaging, hoopt op een grote opkomst. Presentator is burgemeester Joris Bengevoord. Hij is zowel voor de gemeente Winterswijk als de veiligheidsregio Oost Nederland portefeuillehouder van Cybercrime. De zaal is open vanaf 19.00 uur en om 19.30 uur vangt het programma aan. Na afloop is er gelegenheid om in gesprek te gaan over dit onderwerp. De entree is gratis. Vooraf een stoel reserveren kan via info@winterswijkseuitdaging.nl of 0543-200026.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant