De 11-koppige cast van Hoteldebotel. Foto: Henri Walterbos
De 11-koppige cast van Hoteldebotel. Foto: Henri Walterbos (Foto: )

Toepies presenteert kindertoneelstuk Hoteldebotel

'Ze leren zichzelf presenteren, voor een groep staan, spreken in het openbaar'

Door Henri Walterbos

KOTTEN - Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een oude wijsheid, maar dat gaat niet zomaar op. Hier dienen inspanningen voor verricht te worden. Toneelvereniging TOEP uit Kotten staat op de drempel van haar 75-jarig bestaan in 2021 en zal hierin deels terugkijken op haar verleden. Inzet is echter ook de toekomst.

De eerstkomende voorstelling van TOEP zal dan ook het kindertoneelstuk Hoteldebotel zijn, uitgevoerd door de 11 spelers van de jeugdafdeling van de toneelvereniging, genaamd De Toepies, op zondagmiddag 26 januari in het Wilhelminagebouw in Kotten. Onder leiding van Jolanda en Anita Roerdinkholder is de jeugd voortvarend aan de slag gegaan met het instuderen van het eigentijdse kindertoneelstuk van Jo Rillema. "Voor de jeugd was het erg wennen om op het toneel te staan, maar het enthousiasme waarmee de spelers en speelsters zich opgaven was een prima eerste aanzet," vertelt TOEP-voorzitter Willem Naaijkens. "Best wel lastig voor kinderen in de leeftijd hoogste klassen basisschool en eerstejaars middelbare school. Hoe speel je verliefdheid? Ben ik te verstaan? Mijn vader speelde ook altijd agent, en ik nu ook!, maar de spelers slaan zich er goed doorheen, al duurt het soms enkele repetities."

Vergrijzing
Naaijkens is blij met de jonge aanwas. "De vergrijzing slaat ook bij ons toe. Daarom hebben we kinderen in Kotten gevraagd of ze zin hadden om aan het toneelstuk mee toe doen. Kotten is een dynamische gemeenschap. Het zijn kinderen van mensen die al bij TOEP betrokken zijn, of kinderen die in Kotten wonen. Zij zijn heel enthousiast over het stuk. De kinderen spelen karakters van volwassenen. We hebben een hele leuke groep kinderen bij elkaar."

Afgelopen jaar hebben enkele jongeren al meegedaan in het dialect openluchtspel bij de Bataafse molen. "Ook volgend jaar gaan we een openluchtspel opvoeren in het jubileumjaar. Daarbij willen we ook jeugd betrekken. We zien nu al dat er talent bij zit. En ze vinden het allemaal leuk om mee te doen. Daar begint het mee. Het is goed voor de ontwikkeling. Ze leren zichzelf presenteren, voor een groep staan, spreken in het openbaar."

Verhaal
Het stuk is een toneelstuk in een toneelstuk dat zich afspeelt in Hotel de Botel, een deftig hotel, waarin Alie Kruik de scepter zwaait. Anneke Servet, Sjakie Kwiezien en Saartje Dweil zorgen voor het koken, serveren en poetsen. Maar opeens is er paniek: de regisseur komt op. Twee spelers hebben de griep en zijn niet op komen dagen. Twee landlopers, Wopke en Suus, zorgen voor redding. Ze gaan de rollen van de twee zieken spelen. Dat is natuurlijk vragen om problemen.

Plots verschijnen er ook nog een gevaarlijke inbreker, de Rat en een suffe agent Sam Sabel. Hij probeert de Rat te vangen. Maar of het hem lukt…. Met de komst van een overspannen Douariére krijgt het spel wel een heel bizarre wending. Ook boerenzoon Arie en Colette de la Hague (dochter van de Douariére) komen stiekem overnachten in het hotel. Zij zijn verliefd, maar dit is een verboden liefde. Arie en Colette hebben zich vermomd om zo toch bij elkaar te kunnen zijn. In dit met veel vaart en humor geschreven spel zijn de achtervolgingen, verwarringen, versprekingen en spanningen volop aanwezig. Dat zorgt af en toe voor slapstick-achtige taferelen! Al deze ingrediënten staan garant voor een leuke familievoorstelling."

Vrije gift
De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree is een vrije gift. "We willen het laagdrempelig houden en hopen dat er veel kinderen komen kijken, naast trotse ouders en opa's en oma's. Voor kinderen vanaf 7 jaar is het erg leuk. Wie weet levert het ook nog weer eens enkele leden op."


www.toep.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden