Wieger Wamelink met voor zich ingrediƫnten om groente te kweken en Bertina Mulder met haar boek. Foto: Han van de Laar
Wieger Wamelink met voor zich ingrediƫnten om groente te kweken en Bertina Mulder met haar boek. Foto: Han van de Laar

'Wij delen onze passie voor de planeet Mars'

Algemeen

Lezing bij Boogie Woogie

WINTERSWIJK - De oud-Winterswijkers Wieger Wamelink en Bertina Mulder kwamen er via Twitter achter dat ze beiden een enorme passie delen voor de planeet Mars. Dat komt aan de orde tijdens een voor iedereen toegankelijke lezing voor de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen.

Door Han van de Laar

Dr. Ir. Wieger Wamelink is ecoloog bij de Wageningen University & Research. "Ik ben ruimtelandbouwer, weliswaar zonder tractor maar met een raket." Hij doet onderzoek naar de vraag of groenten op Mars en op de maan gekweekt kunnen worden. Onder het motto 'Food for Mars and Moon' gaat hij op boeiende wijze in op zijn onderzoek. In Nederland is hij de enige die zich hiermee bezighoudt en voor zover hij weet ook op mondiaal niveau. Wieger: "Er zijn wel onderzoekers die kijken of ze groenten kunnen telen op water, maar ik gebruik grond, zoals je die naar verwachting aantreft op de planeten zelf. De maangrond is grijs en bevat veel stof. De marsgrond is roodbruin en bevat veel ijzer en andere metalen. Die stoffen worden niet in het eetbare gedeelte van de planten opgenomen. Het moet dus mogelijk zijn om daar groente zelf te kweken." Voor de bemesting gebruikt hij onder andere gedroogde urine, die daarvoor speciaal wordt opgevangen. "Alle geteste groenten zijn veilig en sponsors hebben we al een keer uitgenodigd voor een smaakvol driegangendiner. Wellicht neem ik ook wat mee naar Winterswijk om te laten proeven. Dat is toch vrij uniek."

Crowdfunding
Wamelink is gestart met een derde crowdfunding om middelen te vergaren voor de volgende fase in het onderzoek. Iedereen die een bedrag stort, ontvangt, afhankelijk van de bijdrage, een leuke attentie. Bertina Mulder heeft veertig gesigneerde boeken geschonken. Bij een donatie van 75 euro ontvangt men 'De rode magneet'. Voor meer informatie: zie crowdfunding.wur.nl/project/food-for-mars-urine

De rode magneet
Bertina Mulder is auteur van fictieboeken. 'De rode magneet', een thriller over de reis naar Mars, was overigens haar tweede boek. Daarvoor had ze al de 'Wisselwerking' uitgebracht. Onlangs is 'De Veluwse verdwijning' verschenen dat zelfs op de longlist van The Indie Awards 2019 staat en kans maakt op een prijs. Bertina: " Het boek 'De rode magneet' gaat over de eerste bemande missie naar Mars. Het reizen naar en wonen op deze planeet brengen talloze risico's met zich mee, zowel lichamelijk als geestelijk. Om dit boek te schrijven, heb ik veel research gedaan bij deskundigen van onder andere de ruimtevaartorganisaties ESA/ExoMars. Zo kwam ik eveneens in aanraking met mijn plaatsgenoot Wieger. Ik ben bij hem op bezoek geweest in het laboratorium in Wageningen. Tevens ontstond bij ons het idee om een lezing te houden voor 't Nut. Wieger begint te vertellen over Mars en zijn onderzoek en ik vul aan en vertel tevens iets over mijn research en schrijfproces."
De lezing vindt om 20.00 uur plaats op donderdag 16 januari in Boogie Woogie. De kosten bedragen 3 euro voor leden van 't Nut en 7 euro voor niet-leden. Dat is inclusief koffie/thee vooraf en in de pauze.
Zowel Wieger Wamelink als Bertina Mulder zijn ook op Facebook te vinden.


crowdfunding.wur.nl/project/food-for-mars-urine

bertinamulder.nl

De kwekerij. Foto: Wieger Wamelink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant