Teus bouwde de Smit Enterprise na op schaal met gerecycled materiaal. Foto: Verona Westera
Teus bouwde de Smit Enterprise na op schaal met gerecycled materiaal. Foto: Verona Westera

Teus en Karin leveren eenvoudig een bijdrage aan een beter milieu

Algemeen

WINTERSWIJK - "Iedereen kan wat doen voor en beter klimaat door milieubewust te leven", daarvan zijn Teus en Karin van Sprang-Parker overtuigd.

Door Verona Westera

Teus en Karin zijn gelovig. "Vanuit onze overtuiging willen we woorden ook omzetten in daden", vertelt Teus. "Mensen hebben hun lichaam, hun leven en de natuur om hen heen gekregen. Dat is nogal een geschenk. Het minste wat je kan doen is dan goed en zuinig met je lichaam omgaan, en ook met de natuur. Zonder natuur kan je niet leven", voegt Karin toe.

Teus en Karin willen een positieve bijdrage leveren aan het milieu door thuis allerlei energie- en waterbesparende oplossingen te bedenken. Geen dure en moeilijk oplossingen, maar eenvoudig en makkelijk uit te voeren. "Zo vangen we regenwater op in tonnen", vertelt Karin. "Dat gebruiken we voor de planten in de tuin, maar ook bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen. In de spoelbak hebben we een baksteen gelegd om zo per spoelbeurt zeker een liter water te besparen."
De waterkoker van Teus en Karin is klein en gaat niet voor elk kopje thee of oploskoffie aan. Karin: "We doen het water gewoon in thermosflessen en dan blijft het warm voor de rest van de dag." Afwassen gebeurt met de hand, niet met een vaatwassen. De maatregelen de het echtpaar heeft genomen, hebben geleid tot een halvering van het watergebruik in 2 jaar. "Dat scheelt uiteraard ook in de portemonnee", lacht Karin.

Voor de schoonmaak en was gebruiken Teus en Karin minder schoonmaakmiddelen, dan aangegeven op de verpakkingen. Groene zeep, soda of citroensap zijn volgens de Winterswijkers prima vervangende reinigingsmiddelen die veel mindere slecht zijn voor het milieu. "Kort douchen en met weinig water, helpt ook voor een beter milieu", aldus Karin. "Als je dan de stop in het bad doet, kun je het water overhevelen en gebruiken voor het doorspoelen van het toilet", voegt Teus toe.

Ook bij het eten koken is nog energie te besparen. "Een hooikist", laat Karin weten. "Je kookt het eten kort, 3 tot 5 minuten en zet het daarna in de hooikist.", legt ze uit. "Mijn moeder gebruikte deze hooikist. Na haar overlijden heb ik deze kist meegenomen en nu gebruik ik hem elke dag. 's Ochtends kook ik het eten en dan gaat het de kist in, ingepakt in doeken, dan kunnen we het 's avonds eten. Teus: "En iedereen kan zo'n kist gewoon zelf maken." Een andere tip is om tijdens het koken pannen bovenop elkaar te zetten, zodat het eten in de bovenste pan ook verwarmd wordt door de een warmtebron.

Teus en Karin eten vegetarisch. Karin: "Dat is gezond en als iedereen een of twee dag en in de week vegetarisch zou eten, dan zou dat al veel schelen voor de uitstoot." Teus: "In een 'vorig leven', hebben we beiden veel meegemaakt. Ik leefde ongezonder en was vele kilo's zwaarder, maar nu leven we gezonder en bewuster en voelen we ons veel fitter."

De thermostaat van de verwarming staat niet hoger dan 18 graden. Toch voelt het aangenaam in het huis. "we trekken gewoon een extra trui aan", lacht Karin.

Twee rechter handen
Hun auto hebben ze verkocht. "We hebben hier genoeg voorzieningen om alles op de fiets te kunnen doen en we maken gebruik van het openbaar vervoer", aldus Karin. Veel van de spullen in hun huis komen uit de kringloopwinkel. "Er worden zo veel spullen weggegooid", vindt Teus. De Winterswijker heeft duidelijk twee rechter handen. Hij maakt van allerlei 'afval' materialen de mooiste voorwerpen. Aan het plafond hangen houten vliegtuigen op schaal gemaakt, in de bijkeuken staat de Smit Enterprise, prachtig op schaal nagemaakt, compleet met verstekeling aan boord. "Kijk dit is een oude kleerhanger, hier stukjes afval van plastic schroten", wijst Teus. Overal in het huis en in de tuin staan zelfgemaakte voorwerpen. Alles gemaakt van 'afval' en kringloopmaterialen. "Ik ben wel een verzamelaar", lacht Teus. In de tuin is en duiventil te vinden van afvalhout, een plantenrek van een oude lattenbodem en een rozenboog van onderdelen van een bed. Wat zijn ogen zien maken zijn handen. In vrijwel alle onderdelen ziet hij mogelijkheden. Het huis van Teus en Karin lijkt dan ook op een museum van zelfgemaakte spulletjes en kringloopschatten. "Want voor wie er oog voor heeft is er altijd wel wat te vinden tussen de afgedankte spullen", lacht Teus

Teus en Karin hebben nog veel meer simpele maatregelen en ideeën over hoe ze eenvoudig een bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu. Zij zouden graag met mensen in contact komen die open staan voor tips en wellicht zelf nog goede ideeën hebben om energie te besparen. Zij zijn te bereiken via mail karin.muziekkp@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant