Lars Boers (l), dochter Kitty, Ellen en Bert Kots: 'Say Cheese'. De boog is geplaatst door de buurt. Foto: Han van de Laar
Lars Boers (l), dochter Kitty, Ellen en Bert Kots: 'Say Cheese'. De boog is geplaatst door de buurt. Foto: Han van de Laar

'Kaaskathedraal' vanDe Brömmels geopend

Algemeen

WOOLD - Vol trots verwelkomde Bert Kots, eigenaar van geitenboerderij De Brömmels aan de Meerdinkweg in het Woold, de genodigden bij de opening van de nieuwe kaasmakerij. Er waren enkele tientallen gasten. Aanwezig waren onder andere de buurt, relaties, afnemers van de producten en ook loco-burgemeester Wim Aalderink, die samen met Bert de officiële opening verrichtte.

Door Han van de Laar

Bert: "De familienaam Brömmels, waarnaar onze boerderij is genoemd, is al zo'n 370 jaar oud. We zijn een authentieke, kleine geitenboerderij. Ruim veertig jaar geleden zijn we begonnen met het maken van kaas van de geitenmelk. Inmiddels verwerken we ook buffelmelk, afkomstig uit Bocholt, en schapenmelk." Tijdens het welkomstwoord gaf Bert ook aan dat hij het heel belangrijk vindt om hier goede educatie te blijven geven. "Individuele bezoekers en groepen zijn altijd welkom bij ons. We laten dan het proces zien, van grassprietje tot melk en kaas."

Kaaskathedraal
Omdat de oude productieruimte te klein was geworden, is er een extra ruimte bijgebouwd die nu al, vanwege de vorm, de 'kaaskathedraal' wordt genoemd. Daar kan De Brömmels wel even mee uit de voeten. Om die nieuwbouw te kunnen financieren, werd een subsidieaanvraag bij Leader-Achterhoek ingediend. Maurice Stemerdink, coördinator van Leader: "Wij stellen subsidie beschikbaar om lokale initiatieven en goede ideeën met betrekking tot leefbaarheid van het platteland te verbeteren. Ik ben dan ook trots op het bereikte resultaat."
Vervolgens feliciteerde Wim Aalderink namens de gemeente de familie Kots en hun medewerkers met het mooie resultaat. "Niet alleen de kaasboerderij is erg belangrijk voor het buitengebied, maar ook de camping voorziet al vele jaren in een grote behoefte. Het draagt bij aan de één miljoen overnachtingen die we in Winterswijk willen realiseren. Of dat gaat lukken? We hebben een capaciteit van 2,8 miljoen bedden als alles helemaal vol zou zijn. Dus dat komt vast goed!"

Ook Ellen Kots, mede-eigenaresse, sprak een dankwoord en noemde iedereen op die een bijdrage had geleverd aan de realisatie en exploitatie van De Brömmels. De lijst met namen was lang en zowel medewerkers als vrijwilligers werden zo even in het zonnetje gezet. Namens het personeel van bouwbedrijf Huiskamp werd nog een fraaie melkbank aangeboden.

Wandelen met geiten
Hierna mocht Aalderink het lint doorknippen en binnen in de 'kaaskathedraal' als eerste proeven van de heerlijke kazen die uitgestald waren: van buffel- tot schapen- en geitenkaas. Bedrijfsleider Lars Boers benadrukte nog dat De Brömmels een ideaal uitstapje is voor dagrecreatie. "Fiets bijvoorbeeld eens naar het Woold en vermaak je dan ook bij ons. Zeker ook leuk voor de kinderen. Er zijn wandel- en fietsroutes en er kan een verrassende wandeling worden gemaakt met twee geiten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat deze het tempo en soms de route bepalen. We hebben eveneens een 'geitenmuseum' en in de boerderijwinkel is een breed assortiment van diverse soorten kazen, scharrelvlees, jam en eieren te koop. Helpen met het gras binnenhalen en het voeren van de geiten mag ook. Er zijn zo'n 120 melkgeiten, dus er is hier altijd wel iets te doen."


www.brommels.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant