Commissie bezwaarschrijften: "Communiceer beter over betrokkenenparagraaf"

Algemeen

WINTERSWIJK – Bewoners en organisaties in de gemeente Winterswijk kunnen tegen besluiten van de gemeenteraad en burgemeester en wethouders een bezwaar indienen bij de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Daarvan is in 2018 61 keer gebruik gemaakt. In 2017 waren er dat 62, in 2016 54, in 2015 58 en in 2014 38. In 2018 heeft geen enkel bezwaar en de toelichting erop tijdens een hoorzetting er toe geleid dat de commissie heeft geadviseerd het genomen besluit te herzien.

Door Bernhard Harfsterkamp

Besluit beter motiveren
Net als in voorgaande jaren is een groot aantal van de bezwaarschriften door pre-mediation ingetrokken. Na ontvangst van het bezwaarschrift wordt dan meteen contact gezocht. Samen met de gemeentelijke medewerkers die betrokken waren bij een besluit wordt dan met de bezwaarmaker gekeken of er alsnog een oplossing mogelijk is. Bij veertien ongegrond verklaarde bezwaren heeft de commissie de gemeente geadviseerd beter uit te leggen waarom het besluit is genomen. In het jaarverslag herhaalt de commissie nog eens "dat een goede motivering van besluiten of uitleg voorafgaand aan een beschikking van groot belang is".

Instructie om omwonenden beter te betrekken
De commissie bezwaarschriften constateert dat een initiatiefnemer van een plan niet altijd mogelijke betrokkenen in de omgeving (goed) inlicht. Daardoor vinden bezwaarmakers regelmatig dat de betrokkenenparagraaf niet goed is ingevuld. De commissie adviseert daarom een initiatiefnemer een duidelijke instructie te geven die kan helpen om omwonenden beter te betrekken. "De aanvrager kan dan inzicht verkrijgen in de belangen, wensen en eventuele zorgen van omwonenden." Dit kan voorkomen dat er bezwaren worden ingediend en dat de gemeente achteraf verweten wordt dat de betrokkenenparagraaf niet goed is ingevuld. De commissie constateert tegelijkertijd dat er geen instemmingsvereiste is van omwonenden of 'de verplichting een bewijs van dat informeren van omwonenden' te overleggen bij een aanvraag. Aan het eind van het jaarverslag meldt de commissie alvast dat in de eerste 20 weken van 2019 slechts acht bezwaarschriften zijn ingediend. Doortrekkend naar het hele jaar worden er dan in totaal 21 bezwaren verwacht. "Dat zou minder zijn dan ooit."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant