Drie Sint Jannen. Foto:  PR
Drie Sint Jannen. Foto: PR

Sint Jan Leyenbroek en Sint Jan Meddo geven dubbelconcert

Algemeen

Sint Jan Leyenbroek en Sint Jan Meddo geven dubbelconcert

MEDDO - De muziekverenigingen Sint Jan Leyenbroek en Sint Jan Meddo geven zaterdag 15 juni een gezamenlijk concert in de Eendracht aan de Geldereschweg 84 in Meddo. Het is de derde keer dat beide fanfares samen optreden. Het concert begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Entree: vrije gift.

Twee Sint Jannen die gezamenlijk een concert geven, dat kan geen toeval zijn. Dat klopt. Het is de derde keer dat er een ‘Sint Jannendag’ wordt gehouden. Het was muziekvereniging Sint Jan uit het Zeeuwse Sint Jansteen dat de eerste editie van de muzikale uitwisseling organiseerde in september 2005. In dat jaar vierde de fanfare haar 110-jarig bestaan. De Zeeuwen nodigden om deze mijlpaal te vieren alle Nederlandse muziekverenigingen uit met de naam Sint Jan om naar Zeeland af te reizen voor een gezamenlijke optocht door de straten van Sint Jansteen en een concert. Uiteindelijk gaven twee verenigingen gehoor aan de oproep; Sint Jan uit het Limburgse Leyenbroek en Sint Jan Meddo. Het werd een dag om nooit te vergeten. Naast de naam bleken de muzikanten van de drie fanfares veel te delen; namelijk de liefde voor de muziek en gezelligheid. Er ontstond al snel het idee om het niet bij een eenmalige Sint Jannendag te houden. Het was Sint Jan Leyenbroek dat tien jaar later, in juni 2015, de twee naamgenoten uitnodigde om naar Zuid-Limburg af te reizen. Het werd wederom een geweldige dag. In een grote optocht van ruim 150 muzikanten trokken de drie verenigingen door elkaar door de straten van Sittard om de dag af te sluiten met een gezamenlijk concert.
Op 15 juni 2019 is het de beurt van Sint Jan uit Meddo om de organisatie van de derde Sint Jannendag in het kader van haar 90-jarig bestaan op zich te nemen. Ditmaal zullen de Zeeuwse muzikanten vanwege organisatorische redenen niet aanwezig zijn. Sint Jan Leyenbroek zal wel met haar 40-leden tellende fanfare en 11 drummers van de slagwerkgroep op 15 juni naar de Achterhoek afreizen.

Sint Jan Leyenbroek
Sint Jan Leyenbroek werd in 1953 opgericht in de buurtschap Leyenbroek bij Sittard. Twee jaar later zag de drumband van de fanfare het levenslicht. De vereniging bestaat nog steeds uit een fanfarecorps en een slagwerkgroep. Fanfare Sint Jan vervult een belangrijke rol in de gemeenschap van de buurten Leyenbroek en Kollenberg, onder andere bij de Eerste Heilige Communie, Kerstmis en Sinterklaas. De fanfare laat zich ook buiten de wijk zien in de rest van de stad en in de omliggende regio. Het fanfare-orkest van Sint Jan telt ongeveer 40 muzikanten. Ad Triepels dirigeert het fanfareorkest. De slagwerkgroep speelt met 11 leden op zowel ritmisch als melodisch slagwerk. Tim Aerdts heeft de leiding over de slagwerkgroep.

Sint Jan Meddo
Sint Jan Meddo werd 90 jaar geleden in 1929 opgericht. De fanfare begon klein met ongeveer 7 leden. Maar al snel voelden zich meer plaatsgenoten aangetrokken tot de muziek en de vereniging groeide gestaag. Tegenwoordig bestaat de vereniging uit een fanfare-orkest, een slagwerkgroep die twee jaar geleden haar 50-jarig bestaan vierde en een majorettegroep. Het fanfare-orkest bestaat uit ongeveer 40 leden en oefent iedere maandagavond vanaf kwart voor acht in het eigen verenigingsgebouw ’t Beitelhofken. Het orkest geeft elk jaar steevast een voorjaars- , najaars- en kerstconcert. De kerk in Meddo is dan steevast het podium. Daarnaast is Sint Jan te zien en horen in de optochten van Meddo, Winterswijk en Dorpbuurt. Sinds 2000 is Gerald Roerdinkholder dirigent van het fanfare-orkest. De slagwerkgroep staat sinds 1994 onder leiding van Ronny Wolterink. Onder zijn dirigentschap werden de Meddose slagwerkers recent twee keer landskampioen; in januari 2015 in Assen in de derde divisie en in 2018 in de basisklasse ongestemd tijdens het Open Nederlands Kampioenschap voor Slagwerk in Barneveld. De majorettes staan sinds november 2014 onder leiding van Manon Bonnink. De meiden verzorgen steevast optredens tijdens de concerten van Sint Jan en luisteren de optochten op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant