Louise te Poele. Foto: Yvette Pierik
Louise te Poele. Foto: Yvette Pierik

Kleurrijke foto's van stillevens tijdens Kunstoer in oude Raadhuis

Algemeen

WINTERSWIJK - Tijdens Kunstoer (8, 9 en 10 juni) zijn de werken van kunstenares Louise te Poele te zien in het oude Raadhuis in Winterswijk. Het betreft een serie stillevens die zij in opdracht van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek maakte en fotografeerde. Louise vertelt hoe zij dat heeft aangepakt, en verklapt waarom zij aan het stilleven over Winterswijk wat extra's heeft toegevoegd.

Door Mary Wijnveen

Winterswijk, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Doesburg en Montferland: kunstenares Louise te Poele reisde vorig jaar de hele Achterhoek door om in opdracht van Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek van deze negen gemeentes een stilleven te maken en te fotograferen. Louise, die zelf opgroeide in Lievelde, leerde zo veel over de rijke historie van de Achterhoek. "Het was een mooie ontdekkingsreis, waarbij ik in iedere gemeente van alle kanten geholpen werd: door medewerkers van musea en stadsarchieven, door wethouders, zelfs door een burgemeester. Zo verzamelde ik allerlei objecten die ik verwerkte in de stillevens."
"Het idee achter de expositie is om samenhang en verschillen van de gemeentes te laten zien", vertelt de jonge kunstenares, die in 2008 aan de Arnhemse kunstacademie afstudeerde. Ze is bekend vanwege haar oog voor nauwkeurige compositie en belichting. Van de stillevens maakt ze prachtige foto's die net zo goed zeventiende eeuwse schilderijen zouden kunnen zijn.

Geboortejaar in Winterswijks stilleven verwerkt
In Winterswijk mocht Louise snuffelen in de archieven van de Museumfabriek. Textiel mocht uiteraard niet ontbreken in het stilleven. Zo gebruikte ze zeven spoelen die verwijzen naar de zeven textielfabrieken die Winterswijk vroeger had. Ook gebruikte ze een doek met de kenmerkende Mondriaan-kleuren. Het stuk textiel is gemaakt door Weverij Gaudium. "Het stilleven van Winterswijk heeft een bijzonder detail", vertelt Louise opgetogen. "Omdat ik in 1984 in Winterswijk ben geboren, heb ik mijn geboortejaar erin verwerkt." Aan de speurder de uitdaging deze te vinden …

Citroenen en dahlia's
In ieder stilleven zijn mooie details te vinden. Louise vertelt er enthousiast over. Zoals over de haaientand in het werk over Berkelland, omdat er nog altijd bijzondere fossiele vondsten worden gedaan in de Berkellandse klei. In het werk over Bronckhorst zijn diverse etenswaren terug te vinden. "Bronckhorst is een echte 'foodgemeente', dus gebruikte ik aardappel, appels, citroenen en oesterzwammen." Bijzonder kleurrijk is het stilleven van Oost Gelre. "Met veel dahlia's natuurlijk, vanwege het bloemencorso in Lichtenvoorde." Wie benieuwd is naar de voorwerpen die Louise gebruikte in de andere werken en die het verhaal vertellen van de Achterhoekse gemeenten, moet beslist een kijkje komen nemen in het oude Raadhuis.
Naast het werk van Louise te Poele geeft kunsthistorica Maria Driessen tijdens KunstOer op diverse tijdstippen in het oude Raadhuis een lezing over 'Het stilleven in de fotografie'.


KunstOer 2019: 11 unieke erfgoedlocaties en kunstenaars
KunstOer is een driedaags evenement in Winterswijk waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Dit gebeurt tijdens Pinksteren (het weekend van 8, 9 en 10 juni). Men kan elf bijzondere erfgoedlocaties bezoeken waar kunstenaars hun werk tentoonstellen.
Ga met de fiets, te voet of met de auto op bezoek bij bijvoorbeeld een Saksische boerderij, een theekoepel, kerk of oude fabriek. Geniet van schilderijen, beelden en keramiek, luister naar muziek of volg een workshop. De verschillende locaties meanderen door het coulisselandschap van Winterswijk met zijn kronkelende beekjes en houtwallen.

Meer over KunstOer: https://kunstoer.nl/ en www.facebook.com/KunstOer

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant