Constantijn Schreiber van Boomverzorging Gelderland:
Constantijn Schreiber van Boomverzorging Gelderland:

Letterzetter bedreigt voortbestaan fijnsparren, ook in dorp

Constantijn Schreiber van Boomverzorging Gelderland: "Nu ingrijpen, anders is het te laat"

Constantijn Schreiber is boomverzorger. Zijn bedrijf Boomverzorging Gelderland bestaat dit jaar tien jaar en hij heeft drie boomverzorgers in dienst. Als hij de noodklok over een boom luidt, is er écht wat aan de hand: ,,De Letterzetter vernietigt bijna álle fijnsparren. We moeten nu ingrijpen voor er geen fijnsparren meer over zijn."

De Letterzetterplaag is een direct gevolg van klimaatverandering, zegt Schreiber: ,,Doordat de zomer vorig jaar zo droog was, zijn de fijnsparren zo verzwakt dat ze zich niet kunnen verweren tegen de grote hoeveelheid Letterzetters die zich voeden met met de boomsappen uit het cambium. Daar komt bij dat door de zachte winters meer Letterzetters de winter overleven. Ook de storm van 18 januari speelt daarbij een rol."
Zoveel Letterzetters, een keversoort, als er nu aangetroffen zijn, is sinds kort na de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen. ,,In Duitsland is het helemaal een probleem. ,,Daar zijn al fijnsparren gevonden met meer dan vijfentwintigduizend kevers per boom. Honderdduizenden hectares zijn al verdwenen in Duitsland alleen. De economische schade is daar enorm."

Ook in dorp probleem
Niet alleen in het bos, maar ook in stedelijke gebieden als Winterswijk dorp bedreigt de Letterzetter de fijnspar, constateert Schreiber. En er is maar een oplossing: Kappen om broedbomen te verwijderen en verspreiding te stoppen. ,,En na het kappen álle resten verwijderen," benadrukt Schreiber. ,,want als hij bij jou zit, zit-ie zo bij de buurman."
Hij beseft dat het kappen van bomen door veel mensen als ongewenst gezien wordt. ,,Maar zeker in dit geval, is het absoluut nodig",  zegt hij. ,,Als we niks doen, houden we weinig sparren over. De gemeente onderkent het probleem ook en handelt dan ook snel nadat mijn bevindingen gemeld zijn."


Gratis beoordeling
Eigenaren van fijnsparren kunnen al heel snel zien of hun boom door de Letterzetter aangetast is. Aangetaste broedbomen zijn namelijk gedeeltelijk of geheel bruin. ,,Maar ook gewoon lijkende groene sparren kunnen aangetast zijn," legt Schreiber uit. ,,Wees op tijd, voorkomen is beter dan genezen. Mensen kunnen mij altijd vragen om even te komen kijken, ook mogen ze foto's mailen"  biedt Schreiber aan. ,,Dat kost niks. Als er dan Letterzetters inzitten, gaan we verdere afspraken maken. Dat is ook absoluut noodzakelijk, want als we niet ingrijpen, zijn er straks helemaal geen fijnsparren meer."

Boomverzorging Gelderland, Vredenseweg 108, 7101 LS Winterswijk
Tel:  06 81182121

Dit artikel wordt u aangeboden door Boomverzorging Gelderland Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden