Van links naar rechts: Harry Boekelder, Gerti van Vree en Bernadet Beuting. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Harry Boekelder, Gerti van Vree en Bernadet Beuting. Foto: Verona Westera

Eregasten worden in watten gelegd tijdens SamenLoop

Algemeen

VIP-ruimte ingericht om wensen te vervullen

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Negentien mensen hebben zich inmiddels aangemeld als eregast bij de SamenLoop voor Hoop op 6/7 juli op de atletiekbaan van Archeus. Tijdens de 24-uurs wandelestafette, voor het KWF, die symbool staat voor de strijd tegen kanker, is er speciale aandacht voor mensen die strijden tegen deze ziekte, of in het verleden kanker hebben gehad: de eregasten. Zowel tijdens de openingsceremonie, als tijdens de kaarsenceremonie en bij de sluitingsceremonie worden de eregasten in het zonnetje gezet. Maar ook gedurende het etmaal dat er gewandeld wordt, kunnen de eregasten genieten van verwennerij in de speciaal voor hen ingerichte VIP-ruimte. Zij kunnen deelnemen aan workshops, maar ook kunnen eregasten wensen kenbaar maken. Eregasten mogen een introducé meenemen voor deze activiteiten in de VIP Room.Tijdens de ereronden mogen er meer familie/vrienden meelopen met de eregasten.

Harry Boekelder en Bernadet Beuting zijn eregast. Bernadet heeft borstkanker gehad en is daarvan genezen. Wel ondervindt zij ernstige lichamelijke klachten door de behandeling tegen kanker. "Ik was in eerste instantie zelf nog wel positief, maar door de chemo kreeg ik wel last van mijn benen", vertelt Bernadet. "Dat bleek zenuwpijn. Alles leek mis te gaan in de behandeling wat er maar mis kon gaan. Nadat ik hoorde dat ook mijn zus borstkanker had stortte ik in." Bernadet heeft gemerkt dat, ondanks het feit dat ze geen kanker meer heeft, haar leven er toch door veranderd is. "Er moet meer aandacht zijn voor de nazorg. Als de laatste behandeling is geweest kun je gaan en is het klaar, terwijl er dan nog een traject volgt. Zij kon daarbij terugvallen op haar man en kinderen en merkte dat voor sommigen in haar omgeving een drempel was ontstaan om haar te bezoeken of aan te spreken.

Harry heeft juist gemerkt dat hij heel veel steun kreeg vanuit zijn omgeving. "Ik kreeg in het ziekenhuis wel honderd kaarten en ook van mensen van wie ik het niet verwacht had. Ze waren me niet vergeten en dat is goed om te merken." Harry heeft een vorm van kanker waarbij zijn organen aangetast worden. Na diverse behandelingen is het proces momenteel tot rust gekomen. "Het leven wordt niet meer wat het was, maar ik kan nog wel dingen. Ik ben veel sneller moe en moet bijvoorbeeld na een ritje op de motor gewoon naar bed, maar ik kan het nog wel. Daarnaast merk ik dat ik veel meer kan genieten van kleine dingen", vertelt Harry. "We waren altijd bezig met werken, maar er is meer dan altijd maar presteren."

Levendige sokkenhandel
Omdat ook Harry last heeft van zenuwpijn in de voeten door de behandeling, draagt hij vaak gebreide wollen sokken. "Oma breidt de sokken", vertelt Harry. "De moeder van mijn vrouw". Maar er is inmiddels een levendige handel ontstaan in de gebreide sokken van oma. "Allemaal om geld bijeen te krijgen voor de SamenLoop voor Hoop. En oma breidt gewoon door", lacht de Winterswijker. Verder maakt de familie Boekelder leren portemonneetjes die als warme broodjes over de toonbank gaan. De portemonneetjes zijn tot in Amsterdam verkocht. Samen met een vriend maakt Harry ook kaarsenstandaards om te verkopen. "Maar dat gaat niet zo hard. Ik kan ze niet meer zo snel in elkaar zetten. Dat kost me een paar dagen."

Vrijwilliger
Bernadet heeft zich ook opgegeven als vrijwilliger tijdens de SamenLoop. "Ik ben blij dat ik me in kan zetten. En al ben ik minder goed ter been, ik kan altijd wel ergens helpen tijdens het evenement."
Zowel Bernadet als Harry denken dat de SamenLoop voor hen zeer emotionele momenten zal brengen, maar ook een groot gevoel van saamhorigheid. "Ik laat het maar op me afkomen", aldus Harry. En ook Bernadet is die mening toegedaan. "En huilen en emoties horen erbij en dat mag toch ook", vindt Bernadet. "Zeker", zegt Harry. "Ik heb mannen zien huilen toen ik vertelde dat ik ziek was. Emoties komen vanzelf tijdens het lopen, denk ik."

Gerti van Vree organiseert samen met de commissieleden Elli Stammers en Christina Smit de activiteiten en de ceremonies voor de eregasten. Zij heeft in haar eigen omgeving met kanker te maken gehad en ook in haar werk als verpleegkundige in een hospice en in de wijkverpleging. Zij is dan ook de aangewezen persoon om deze functie te vervullen. Uiteraard loopt Gerti ook mee met een team tijdens de SamenLoop voor Hoop.
Wie ook eregast wil zijn tijdens de SamenLoop voor Hoop kan zich vóór 22 mei via de mail opgeven bij Gerti van Vree: gertivanvree@xs4all.nl.


www.samenloopvoorhoop.nl/winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant