Flamingo's spotten bij het Zwillbrocker Venn. Foto: Clemens Bielen
Flamingo's spotten bij het Zwillbrocker Venn. Foto: Clemens Bielen

Belevingsapp Winvred brengt Winterswijk en Vreden tot leven

Unieke impuls voor het toerisme

WINTERSWIJK - Op donderdag 11 april vond in het Biologisch Station Zwillbrock de officiële lancering plaats van de belevingsapp 'Winvred'. Deze app geeft de bezoeker van Winterswijk - Vreden en omgeving mobiel toegang tot uitgebreide, multimediale informatie over interessante locaties in het gebied. De thematische verhaallijnen over natuur, kunst & cultuur en erfgoed zorgen met inzet van nieuwe communicatietechnieken voor een sterkere beleving van dit mooie grensoverschrijdende gebied.

Door onze verslaggever

De app heeft een indirect verdienmodel en is gratis te downloaden. Beleidsadviseur Economie, Bert Roeterdink, adviseert het dagelijks bestuur van Stichting Winterswijk Marketing, dat het project indiende bij grootste subsidie verlener 'Leader Achterhoek'.
Roeterdink over de app: "Een fiets- of wandeltochtje begint meer te leven als er iemand met je meefietst, die de omgeving met bestaande flora en fauna, cultuur en geschiedenis goed kent. Winvred fietst met de toerist mee en is veel toegankelijker dan de bestaande folders. Hij sluit aan op de moderne communicatiemiddelen, die veel meer mogelijkheden bieden. Winvred heeft een 'boekenplank vol met verhalen'. Geen saaie rondleidingen, maar verhalen met verrassende elementen.

Op zoek naar Piet Mondriaan
De gebruiker van de app wordt door Piet Mondriaan geleid langs plaatsen waar zijn werk nog steeds te zien is en beleeft Winterswijk door zijn ogen. Ook een virtueel rondje over de omloop van de Jacobskerk, zonder te moeten klimmen, behoort tot de mogelijkheden. Een 360 graden 3D video geeft het gevoel dat je zelf over de omloop van de kerktoren loopt. Een schilderij in de 'Lappenbrink' van zijn hand, komt tot leven.
Op dit moment zijn er zes verhaallijnen: Met ranger Tom vogels spotten in het Ellewicker Feld, favoriete plekken in het Zwillbrocker Venn, de Sauriërs van de Steengroeve, 'Over Stiftsjuffers en cultverhalen' en 'werken in de Steengroeve'.

Terug in de tijd
Roeterdink: "'Storytelling' is een trendbegrip en geldt voor de provincie als één van de speerpunten voor het toerisme. Aan de app kunnen vrij gemakkelijk verhalen worden toegevoegd en er kan op nieuwe ontwikkelingen worden ingespeeld."
Nu al gaan straatbeelden geleidelijk over naar de verleden tijd en is er een filmpje over het werken in de steengroeve, dat beslist met enthousiasme zal worden ontvangen en de groeve tot leven zal brengen. Waarschijnlijk nog dit jaar zal de toerist via virtual reality een 'Nothosaurus' kunnen zien zwemmen in de binnenzee waar de groeve 250 miljoen jaar geleden nog deel van uitmaakte.

Kinderen zullen zich niet vervelen
Geef de kinderen de telefoon in de hand en zij zullen met de kompasfunctie trots navigeren naar de volgende bezienswaardigheid. De firma Twinsens uit Enschede zal er binnenkort voor zorgen via 'Augmented Reality', dat er een selfie kan worden gemaakt, terwijl de flamingo's op de achtergrond lopen.
De samenwerking met Vreden kreeg te maken met enkele cultuurverschillen, maar beide partijen waren goed te spreken over de toenemende grensoverschrijdende projecten.
Joachim Hartmann van de Stadtverwaltung Vreden: "De laatste vijf jaar hebben we veel meer contact gehad dan de 50 jaren daarvoor. Vroeger waren het vriendschapsbezoeken, meer beleefdheidsvisites, nu heeft het handen en voeten gekregen."
Om het project betaalbaar te houden wordt er nu in de Provincie wel gekeken naar uitbreiding van dit format naar andere gebieden. Voor de Veluwe had de aanwezige gedeputeerde van Gelderland Jan Markink al een naam bedacht: Wolfie. Maar die naam moet zich nog vestigen, Winvred zal spoedig een begrip worden.

Meer berichten