Foto:

'Volg je dromen' boodschap film In 't spoor van Max

WINTERSWIJK - Dinsdag 19 maart was het 109 jaar geleden dat de bekende Winterswijkse kunstschilder Max van Dam geboren werd. Die dag is gekozen voor de première van de film 'In 't spoor van Max'. Boodschap van de film: volg je dromen, net als Max dat deed. De korte film die gemaakt is door producent Lex Schellevis en regisseur Ferry den Boer draait deze week in Skopein, tot en met zondag 24 maart, telkens om 18.30 uur.

Door Verona Westera

Jet (Maria Frolova) de hoofdpersoon in de film, krijgt te horen van haar vader dat ze een vak moet leren en centen verdienen. Jet is echter geboeid door het werk en het leven van Max van Dam. Zij heeft uit het museum Wereld van Wenters brieven meegenomen van de Joodse kunstenaar die haar inspireren. Ook Max van Dam kreeg geen steun van zijn vader. Ook hij kreeg te horen dat hij iets nuttigs zou moeten leren in plaats van kunst te maken. Jet wil in de film haar droom volgen en Sobibór in Polen bezoeken. Dat is de plek waar Max van Dam om het leven kwam in het concentratiekamp. Tot eind maart is daar een expositie te zien van 35 topstukken van de schilder. Jet wil daar heen. De brieven van Van Dam zijn haar leidraad om samen met Levi (rol van Beer Swildens) de reis te maken naar Polen.

De film is deels opgenomen in Sobibór, maar de kijkers zien de leerlingen van het Gerrit Komrij College (GKC), die de meeste rollen vertolken, ook fietsen en lopen door Winterswijk. Zij lopen op de plaatsen waar Max zelf heeft gelopen.

Producent Lex Schellevis deed verslag van de reis van scholieren van het GKC naar Sobibòr. Onderweg is het plan ontstaan voor de film. De film moest en zou op 19 maart in première gaan. Om deze klus in vijf maanden te klaren werd regisseur Ferry den Boer ingeschakeld. Den Boer zette de vaart er behoorlijk in. "Hij heeft een weekendje weg verdiend voor zijn harde werken", vindt Schellevis. De audities voor de rollen werden in rap tempo gedaan en er moest gedraaid worden. Den Boer heeft prachtig camerawerk geleverd, ondanks de tijdsdruk. De laatste scènes zijn nog geen week voor de première opgenomen. Tijdens de première blijkt de bomvolle zaal genoten te hebben van de 35 minuten durende film, gezien het daverende applaus. Hoofdrolspelers vinden het vreemd zichzelf op het enorme scherm terug te zien, maar 'het is wel erg vet', aldus de hoofdrolspeelster.

De film is mede mogelijk gemaakt door steun Vereniging Het Museum, de provincie Gelderland en het GKC, maar de makers zijn nog niet uit de kosten, dus giften zijn erg welkom. In 't spoor van Max draait tot en met zondag 24 maart, elke avond om 18.30 uur. Entree is 2 euro. De werken van Van Dam, die in Sobibòr zijn geëxposeerd, zijn vanaf mei te bewonderen in een overzichtstentoonstelling in de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat. 

Meer berichten