Free-Photos | Pixabay
Free-Photos | Pixabay

De trend van 2018: overstappen en duurzaam

Algemeen

De vaste lasten voor 2019 stijgen flink: gemiddeld met € 7000,-. Hierdoor voelde een kwart meer van de Nederlandse huishoudens de noodzaak om over te stappen. Naar bijvoorbeeld een andere leverancier of provider. Door over te stappen besparen consumenten op de vaste lasten. Vooral mannen tussen de 30 en 39 jaar oud stapten over. De piek lag in de laatste maanden van het jaar. Tegelijkertijd is er steeds meer aandacht voor verduurzaming. Het initiatief Winterswijk Onderneemt Duurzaam is daar een goed voorbeeld van.

Trend van 2018: overstappen
In 2019 stijgen de vaste lasten van veel huishoudens flink. Consumenten kunnen bezuinigen op allerlei uitgaven door over te stappen. In 2018 gebeurde dit al flink. Het aantal overstappers nam flink toe na Prinsjesdag met de bekendmaking van de stijging van de zorgpremies en energiebelastingen. Uit onderzoek bleek dat er het aantal overstapper verhoogde naar 28 % in 2018. Waar kun je dan overstappen om te besparen? Denk aan internet- en tv-abonnementen, verzekeringen en bijvoorbeeld, dit jaar erg belangrijk, energiecontracten. De energiebelasting is namelijk flink omhoog gegaan, maar door de liberalisering van de energiemarkt is het voor consumenten nog steeds mogelijk goedkope energie af te nemen.

Overstappen met behulp van een energievergelijker
De stijging van de vaste lasten in 2019 is het grootst bij energie: maar liefst 17%. Dat komt neer op € 327,- bij een driepersoonshuishouden. Veel consumenten zijn daarom op zoek gegaan naar een andere energieleverancier. De eerste overstappiek was in juni. In die maand maken veel energieleveranciers de halfjaarlijkse variabele tarieven bekend. Met name in de laatste maanden van het jaar gaan mensen op zoek naar een ander abonnement. Met het koudere weer moet het huis weer worden opgewarmd. De grootste piek lag dan ook aan het einde van 2018. Bij het overstappen is er veelvuldig gebruikgemaakt van een energievergelijker. De prijsstijgingen van 2019 lijken burgers steeds bewuster te maken van het feit dat ze kunnen besparen op vaste lasten. Besparen is zeker mogelijk, want de verschillen per aanbieder zijn groot.

Duurzaam ondernemen in Winterswijk
Een andere trend van 2018 was duurzaam ondernemen en duurzaam bezig zijn. In vergelijking met alle gemeenten van Nederland stond Winterswijk in 2017 al op positie 215 op de duurzaamheidsranglijst van alle 393 gemeenten. Er is dus nog werk aan de winkel. In Winterswijk vond in november 2018 de startbijeenkomst plaats van Winterswijk Onderneemt Duurzaam. Met de slogan 'Meer winst met minder energie' willen zij investeringen in duurzame energie stimuleren. Ondernemers worden aangemoedigd om duurzaam te ondernemen. Op de lange termijn krijgen zij veel terug voor deze investering. Het doel is om de Achterhoek in 2030 energieneutraal te krijgen. Daarnaast kunnen bewoners zelf al de keuze maken om voor groene in plaats van grijze stroom te kiezen. Ook naar deze stroom kun je makkelijk overstappen. Zo wordt Winterswijk toch weer iets groener.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant