Tentoonstelling Bakkers van toen

Algemeen

WINTERSWIJK - Vereniging Het Museum verzorgt de Wereld van Wenters een nieuwe tentoonstelling, met als onderwerp 'Winterswijkse bakkers van toen'. De officiële opening van de tentoonstelling is op vrijdag 8 februari om 15.00 uur in de Wereld van Wenters, Meddosestraat 38-40 in Winterswijk.

Voor het bakken van brood werd in vroeger eeuwen veelal rogge gebruikt. Dat gewas was goedkoop en dat brood werd daarom gegeten door mensen uit de lagere standen en de boeren. De hogere standen, de adel en de geestelijken aten brood dat van tarwe werd gebakken. Dat zou in de loop van de tijd veranderen.

Nederland was in de vorige eeuw een verzuilde samenleving. Dat had tot gevolg dat hervormden bij een hervormde bakker kochten, katholieken bij een katholieke en gereformeerden bij een gereformeerde. En veel socialisten kochten dan weer bij bakkers van de coöperatie. Kort na de Tweede Wereldoorlog waren er in Winterswijk dan ook meer dan vijftig bakkers. Het was in sommige straten dan ook een drukte van belang met al die bakkers. Opvallend is dat veel bakkers, op basis van de gewoonten in onze streek, hun eigen soort brood bakten.

Vanaf 1967 werd het ook voor de supermarkten mogelijk op grote schaal brood te verkopen. In de loop van de jaren zouden er daardoor steeds meer bakkers verdwijnen. Winterswijk telt er nu nog geen tien en bezorgd wordt er niet meer.

In deze tentoonstelling, die begint op 24 januari, kan men zien hoe het er vroeger aan toe ging. Over een aantal maanden wordt de tentoonstelling uitgebreid met een dan geheel opgeknapte bakkerswinkel. Geopend elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant