Dokter Nijhof en zijn vrouw overhandigden cheques aan Johan Teeuwsen van de Hospicegroep en Gerda Brethouwer van het museum. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Dokter Nijhof en zijn vrouw overhandigden cheques aan Johan Teeuwsen van de Hospicegroep en Gerda Brethouwer van het museum. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Dokter Nijhoff overhandigt cheques aan museum en hospice

Algemeen

Mooi bedrag drukt waardering uit voor vele vrijwilligers

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Eind december nam dokter Dolf Nijhoff afscheid. Hij is 31 jaar huisarts geweest in Aalten. Van de gelegenheid om afscheid te nemen maakten veel mensen gebruik. Nijhoff had aangegeven geen cadeaus te willen, maar geld voor twee goede doelen: het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Hospice de Lelie in Winterswijk. Op maandag 14 januari overhandigde hij de cheques aan Gerda Brethouwer, directeur van het museum, en Johan Teeuwsen, voorzitter van de Hospicegroep. Zij kregen elk ruim 4000 euro.

'Ongelofelijk' resultaat
Op de overhandigde cheques stond nog een bedrag van 3900 euro, maar Nijhoff vertelde dat er nog steeds giften binnen druppelen, zodat het eindbedrag boven de 4000 euro zal uitkomen. Er bleken daarnaast nog mensen te zijn, die rechtstreeks een bedrag naar de Hospice en het museum hebben overgemaakt. Nijhoff noemde het resultaat 'ongelofelijk'. Hij had niet verwacht dat zijn inmiddels ex-patiënten en anderen die de afscheidsbijeenkomst bezochten zo gul zouden geven. "Ik ben er stil van, maar ik ben blij dat ik het op deze manier heb gedaan." Hij had voor de Hospice de Lelie gekozen, omdat ze veel mensen goed begeleiden in hun laatste levensfase. Het Nationaal Onderduikmuseum noemde hij mooie instelling, die zich goed op de kaart weet te zetten.

Waardering voor de vrijwilligers
Johan Teeuwsen, voorzitter van de Hospicegroep was verguld met de gift. In het Hospice de Lelie kunnen mensen worden opgevangen die niet lang meer hebben te leven en die de laatste fase van hun leven om allerlei redenen niet in het eigen huis kunnen of willen doorbrengen. In de hospice is er voor elke dag 24 uur lang zorg geregeld. De Hospicegroep werkt alleen met vrijwilligers. "Zonder die vrijwilligers is helemaal niets mogelijk en daarom bedank ik dokter Nijhoff op de eerste plaats namens al onze vrijwilligers." Nijhoff is geen onbekende voor de Hospicegroep, want de huisarts bleek zijn patiënten ook daar te bezoeken en begeleiden. "Dat doen niet alle huisartsen buiten Winterswijk en dat hebben wij bijzonder gewaardeerd", vertelde Teeuwsen. Om alle kosten te kunnen betalen heeft de Hospicegroep elk jaar 40.000 tot 80.000 euro aan giften en legaten nodig. Tot nu toe lukt dat. De bijdrage van dokter Nijhoff beschouwde Teeuwsen als een "mooie aftrap".

Gift bevestigt draagvlak voor museum
Ook voor het Nationaal Onderduikmuseum is de bijdrage van de vrijwilligers zeer belangrijk. "Ons museum krijgt minder giften en legaten en daarom zijn wij heel blij met deze cheque", zei Gerda Brethouwer. "Dit bedrag is een mooie ondersteuning voor onze activiteiten." Draagvlak in de samenleving is heel belangrijk voor het museum en Brethouwer beschouwde de gift die Aaltenaren via dokter Nijhoff aan het museum hebben gegeven als een erkenning daarvan. "In het museum willen we verhalen van vroeger vertellen, die belangrijk zijn voor de mensen van nu en waar ze ook wat aan hebben." Om de geschiedenis levend te houden kan de gift goed gebruikt worden voor het verbeteren van een deel van het museum, dat wel een opknapbeurt en enige opfrissing kan gebruiken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant