De organisatoren van de Oldtimerdag. Foto: Bart Kraan
De organisatoren van de Oldtimerdag. Foto: Bart Kraan

Boek luistert oldtimerjubileum op

Ford County-tractoren bij 25ste editie SCA-festival in Meddo

Door Bart Kraan

MEDDO – Het begon als een toertocht voor oude tractoren, maar is intussen uitgegroeid tot een groot, tweedaags evenement in Meddo waarbij niet alleen tractoren, maar ook onder meer vrachtwagens, auto's, bromfietsen, stationaire motoren en dorsmachines zijn te zien: het jaarlijkse Oldtimerfestival dat de Stichting Contactgroep Achterhoek (SCA) tijdens het derde weekeinde van september aan de Illegoorweg houdt. En omdat het de 25ste keer is verschijnt er een speciaal jubileumboek en zijn er 25 Ford County-tractoren te bewonderen.

Op zaterdag 15 en zondag 16 september (op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur) is het weer zover. Maar deze speciale jubileumeditie wilden de organisatoren Bert Bollen, Jan Lensink, Marko Lammers, Eddy Weijenborg, Nathalie Rensink, Reini Stemerdink, Johan Zweerink, Ton van Boven en Jeffrey Pardijs niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zo brengt de SCA in een oplage van 1500 exemplaren een jubileumboek uit met de even passende als eenvoudige titel 25 jaar Oldtimer Festival Meddo. ''Een mooie boekje'', meent Jan Lensink. ''Er staan krantenknipsels en foto's in die op jaar zijn gerubriceerd en verhalen van deelnemende groepen die ze zelf hebben geschreven.''
Voor de eindredactie van het boek tekent Gerard te Hennepe. Hij heeft het materiaal in de goede volgorde gezet. Het boek bevat ook advertenties. ''Die hebben we zelf opgehaald'', vertelt Marko Lammers. ''Dit om de kosten te dekken.'' De meeste exemplaren, een duizendtal, zijn bestemd voor sponsoren en deelnemers die hebben aangegeven een aandenken aan het festival te willen ontvangen. ''Maar er zullen genoeg deelnemers zijn die zich niet hebben opgegeven voor een aandenken en toch een boek willen. Voor hen is er ook een boek'', zo geeft Lammers aan. De exemplaren die overblijven, zijn tijdens het festival te koop.

Ford County's
Ter gelegenheid van het jubileum komen ook 25 Ford County-tractoren naar het terrein aan de Illegoorweg. ''Daar is ons medebestuurslid Wim te Slippe twee jaar mee bezig geweest'', vertelt Bert Bollen. Deze tractoren worden in een cirkel op het festivalterrein gezet. Onbekend zijn Ford County's niet voor de organisatoren en liefhebbers van oldtimers die regelmatig het jaarlijkse festival bezoeken. ''Er zijn altijd wel een paar Ford County's te zien, veel mensen hebben ook nog wel zo'n tractor in de schuur staan'', aldus Bollen. Deze trekkers zijn bijzonder vanwege hun grootte en het feit dat hun vier wielen even groot zijn daar waar de voorwielen van 'normale' tractoren kleiner zijn dan de achterwielen. Erg handig zijn ze dan ook niet. ''Die dingen hebben een draaicirkel van tien meter'', zo geeft Eddy Weijenborg aan. Wel zijn ze, omdat ze een vermogen van negentig tot 130 pk hebben, geschikt voor slecht begaanbaar terrein. Behalve voor landboeldoeleinden werden Ford County's gebruikt voor het aanleggen van drainage en het leggen van gasleidingen.
Naast Ford County's komen aanstaand weekeinde ook Rumely Oil Pull-tractoren naar Meddo. Dat zijn landbouwtrekkers die van 1910 tot 1930 door de Amerikaanse firma Advance-Rumely Company werden vervaardigd. ''Jeffrey Pardijs heeft een aantal van deze tractoren, het zijn de oudste trekkers die tijdens het festival te zien zijn'', vertelt Bollen. ''Eentje rijdt tijdens de opening even rond'', zo vult Lensink aan. Een wat langere rit is volgens de organisatie uitgesloten. ''De touwtjes worden steeds strakker aangetrokken'', zo verwijst Lensink naar de strenge veiligheidseisen waaraan de organisatie van de gemeente Winterswijk moet voldoen.

1200
Naast tractoren zijn tijdens het 25ste Oldtimerfestival onder meer vrachtwagens, bromfietsen, dorsmolens, auto's, stationaire motoren en minidorsmolens te zien. ''Die minidorsmolens staan op aanhangers', vertelt Bollen. In totaal komen er zo'n 1200 voertuigen, machines en stationaire motoren. ''Aan het festival doen zo'n duizend eigenaren mee, sommigen komen met meer dan één voertuig.''
Tijdens het festival vindt, evenals in de voorgaande jaren, een markt plaats. Daar zijn onder meer onderdelen voor de voertuigen, motoren en machines te koop. Bij een aantal van de zestig tot zeventig kramen is brocante verkrijgbaar. ''Want we willen de markt ook interessant maken voor de dames'', vertelt Lammers.
Waar de diverse kramen staan, is voor de bezoekers altijd een verrassing. Daar waar bij onder meer een aantal rommelmarkten veel items altijd op dezelfde plek te koop worden aangeboden, verandert bij de markt van het Oldtimerfestival de plek van kramen wel eens. ''We veranderen de indeling om de zoveel jaar om de mensen ertoe te bewegen het hele terrein te bezoeken'', aldus Lammers.
De Timp, gespecialiseerd in fastfood-catering tijdens evenementen, tekent evenals bij de vorige edities voor de catering, terwijl de afdeling Meddo van De Zonnebloem voor de 25ste keer pannenkoeken voor bezoekers en deelnemers bakt. Voor de deelnemers is er zaterdagavond een stamppotbuffet, dat wordt verzorgd door café Grenszicht, gevestigd aan grensovergang Holterhoek-Zwillbrock. DJ Gerrit Witteveen brengt, evenals bij de voorgaande edities, tijdens de feestavond voor de deelnemers hits uit de jaren zestig tot en met negentig ten gehore. Dat op de ouderwetse manier, dus met platen van vinyl.
De entree tot het Oldtimerfestival bedraagt zeven euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten