Karsten van der Zwet (links) met rijder Dylan Walsh. De grafische uitingen op de motor en banners zijn ook door Van der Zwet ontworpen. Foto: Bart Amsing
Karsten van der Zwet (links) met rijder Dylan Walsh. De grafische uitingen op de motor en banners zijn ook door Van der Zwet ontworpen. Foto: Bart Amsing

Karsten van der Zwet voelt zich thuis in de motocrosswereld

Algemeen

WINTERSWIJK – Karsten van der Zwet rondde in 2010 een bouwopleiding af, maar het geringe aanbod aan banen zette hem aan het denken over zijn toekomst. Na een pauze kwam de Winterswijker bij zijn hobby uit: motocross. Die hobby mondde jaren later uit in een goedlopend bedrijf in de motor-bestickering. Daarnaast is Van der Zwet monteur bij een professioneel Duits motocrossteam. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?

Door Bram Beckmans

Bij 28-jarige Van der Zwet is de passie voor motocross (de sport wordt zowel motorcross als motocross genoemd, maar dat laatste is de internationale benaming) er al vanaf jongs af aan. Tot 2011 deed hij nog mee aan het Nederlands kampioenschap Mx2 Cup. Toen de Winterswijker in 2010 zijn bouwopleiding afrondde, kwam hij voor een dilemma te staan. De banen in de bouw lagen niet voor het oprapen. "Ik moest een keuze maken tussen wachten op een passende baan, verder leren of mij volledig richten op de motocross. Het werd dat laatste. Ik reed nog wel wat wedstrijden, maar mijn interesse lag meer bij het prepareren en onderhouden van crossmotoren en het ontwerpen van stickers voor op deze motoren", vertelt Van der Zwet. De drive om stickers te ontwerpen voor motocross heeft Van der Zwet al heel wat jaren: "Ik vind het gaaf om iets vorm te geven, dat deed ik al tijdens mijn opleiding. Ik ontwierp stickersets voor rijders. Dit zijn stickers met de wedstrijdnummers en sponsoren erop, maar dan mooi opgemaakt in de stijl die de rijder wenst. Ook maakte ik stickers voor onderdelen van crossmotoren, zoals de spatborden, zijplaten en de tank."

Eigen bedrijf
In 2013 zette Van der Zwet deze hobby om in echt werk. Hij schreef zich in bij de KvK onder de bedrijfsnaam VDZ Mx Service & Designs. Sindsdien is hij nog drukker met de motorbestickering dan voorheen. "Vooral in de winter willen veel rijders willen stickers voor het nieuwe crossseizoen. Leuk is dat geen ontwerp hetzelfde is, iedere klant heeft een andere wens. Wel worden er altijd veel kleuren gebruikt en zijn de wensen van de klant vaak afhankelijk van de trends die er spelen in de motocrosswereld.

De inschrijving bij de KvK had voor Van der Zwet nog een tweede reden. De motorfanaat was tevens werkzaam als monteur bij een motocrosszaak in Winterswijk. Die zaak, MX4MX, verhuisde naar Lichtenvoorde en via zijn KvK-registratie kon Karsten daar ingehuurd worden als monteur. "Bij de motocrosszaak heb ik mij meer gericht op het werken als monteur. Ik sleutelde al sinds 2001 aan brommers en vanaf 2005 werden het crossmotoren. In de zaak kon ik dat nog vaker doen."

Via dit werk belandde Van der Zwet ook bij een professioneel motocrossteam, hij blikt terug: "In 2012 ging ik als monteur mee met een oude kennis. Hij reed wedstrijden in het binnen- en buitenland. Daar kwam ik in aanraking met het Duitse team DIGA-PROCROSS. Ik hielp dat team een jaar op vrijwillige basis, tot mij in 2014 een contract werd aangeboden om in vaste dienst te treden, als hoofdmonteur. Dat wilde ik natuurlijk meteen en sindsdien ben ik verantwoordelijk voor alle technische zaken en beslissingen omtrent de motoren van het team."

Team gaat voor het allerhoogste
DIGA-PROCROSS is gevestigd in Köln en het team doet regelmatig mee aan grote wedstrijden. Van der Zwet zorgt ervoor dat de rijders optimaal kunnen presteren met het materiaal. "Hier komt precisie bij kijken", vertelt hij: "Het is een uitdaging om de motoren ieder weekend helemaal 'wedstrijdklaar' te krijgen. Na een wedstrijd worden de motoren uit elkaar gehaald, gecontroleerd en weer in elkaar gezet."

Het team doet jaarlijks aan verschillende wedstrijden mee, meestal met 2 of 3 rijders. "Afgelopen winter zijn we in de supercross kampioen geworden, tijdens indoorwedstrijden. Die lijn willen we doorzetten. We willen winnen op de Open Duitse kampioenschappen en hoog scoren tijdens de Europese kampioenschappen." Voor de Europese Kampioenschappen reist Van der Zwet met zijn team naar onder andere Rusland en Portugal. "Op de lange termijn is het doel om een echt Grand Prix-team te worden. Dan ben je bij ieder wereldkampioenschap van de partij. Maar wij doen alles op een rustige en gezonde manier. Op dit moment zijn we bij de laatste stap voor de echte Grand Prix wedstrijden. Dit jaar gaan we een paar Grand-Prix wedstrijden meerijden, om ervaring op te doen. Zo groeien we ongetwijfeld uit tot een Grand Prix-team", aldus Van der Zwet.

Overigens zorgt Van der Zwet ook bij zijn team voor de gehele grafische uitstraling. Zowel op de motoren als op andere uitingen van het team, zoals de banners, timingborden en gereedschapskisten. Zijn grafische werk is terug te vinden op Facebook: www.facebook.com/VDZMX/.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant