Peter Rikken (links) heeft de Groeiagenda overhandigd aan de burgemeesters Boumans en Bengevoord (midden). Foto: Leander Grooten
Peter Rikken (links) heeft de Groeiagenda overhandigd aan de burgemeesters Boumans en Bengevoord (midden). Foto: Leander Grooten

VNO-NCW: '2018 een jaar met uitdaging'

ACHTERHOEK – Ondernemers in de Achterhoek staan midden in de ontwikkeling om de regio sterker neer te zetten. Zoveel blijkt wel op de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW Achterhoek. Afgelopen woensdag kwam het werkgeversnetwerk bijeen om elkaar de hand te schudden op het nieuwe jaar en kennis te nemen van toekomstverwachtingen.

Door Leander Grooten

Het toneel van de nieuwjaarsreceptie is dit jaar letterlijk theater: directeur Ineke van Empel verwelkomt als gastvrouw een ieder in haar theater De Storm in Winterswijk. Voorzitter van VNO-NCW Achterhoek Peter Rikken geeft toe dat zijn laatste bezoek aan dit theater plaatsvond in 1984, bij een concert van Level42. De burgemeester van het dorp, Joris Bengevoord, benoemt het leeftijdsverschil tussen hen beiden door te memoreren dat 1984 zijn geboortejaar is. In deze ontspannen sfeer wordt een blik geworpen in 2018 waarin grote uitdagingen te wachten staan.

Verbinden
De aftrap van de nieuwjaarsbijeenkomst wordt genomen door Jong Management kring Achterhoek. Voorzitter Christiaan Zweers geeft weer dat het voor jonge ondernemers dikwijls balanceren is tussen persoonlijke en zakelijke groei. De expansie van een eigen bedrijf kan op gespannen voet staan met het bouwen aan een gezin of relatie. "Voor ons is verbinding met elkaar belangrijk", aldus Zweers, "we stellen ons ten doel om middels ontspannen bijeenkomsten van elkaar te leren in vakkennis, ervaring en persoonlijk contact."

Groeiagenda
De vijf speerpunten die VNO-NCW landelijk heeft uitgezet, zijn in de Achterhoek vertaald in de Groeiagenda. Deze wordt uitgereikt aan de burgemeesters Boumans (Doetinchem) en Bengevoord (Winterswijk). De Groeiagenda biedt een overzicht van innovatieve initiatieven en actuele doelen om de Achterhoek te profileren en de economische groei te vergroten. Een belangrijke rol is weggelegd voor de 'SmartHub Achterhoek', het regiobranding-programma voor het boeien en binden van hoger opgeleide jongeren. Met behulp van slimme ICT en nieuwe verbindingen zorgen ondernemers voor efficiency en innovatie in de maakindustrie. "We zijn daarnaast bezig met innovatie op bestuurlijk niveau", aldus burgemeester Boumans.

Elkaar wat gunnen
Naast regionale netwerkverbanden organiseren, spreekt de werkgeversvereniging ook de landelijke politiek aan. "Onze lobby heeft ervoor gezorgd dat de Achterhoek op de kaart staat in Den Haag, zegt regiomanager Achterhoek Wilma Elbertsen. "Politici zien dat Achterhoekers samenwerken en kennis delen, waardoor iedereen er beter van wordt." Marco Willemsen, directeur van Internetbureau Frontis, onderschrijft dit. "We gunnen elkaar wat, dat is onderdeel van de Achterhoekse mentaliteit. Uiteindelijk willen we allemaal dat de regio gaat groeien en bloeien, dat stijgt over ons individuele bedrijfsbelang. We moeten af van het predikaat krimp."
VNO-NCW Midden gaat dit jaar energie steken in een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat in de Achterhoek. "En dat doen wij niet met alleen ondernemers, maar met overheid en onderwijs," besluit Elbertsen.

Feestelijk tintje
De nieuwjaarsreceptie wordt muzikaal ondersteund door Lichtenvoordse gitarist Mart Hillen. Op de melodie van Wonderful Tonight liet hij de ondernemers zingen, terwijl zijn vakkundige vertolking van Thunderstruck op slechts een akoestische gitaar met luid gejuich werd ontvangen. Als kers op de taart mocht VNO-NCW Midden het lidmaatschap van verdienste uitreiken aan Foppe Atema, de hoogst haalbare waardering die de vereniging mag uitreiken. Met een certificaat en het boek 'Parels van de Achterhoek' in de hand werd hij gelauwerd voor zijn rol in het transitieproces naar een sterke groei van de Achterhoekse regio en zijn jarenlange verdienstelijke werk voor VNO-NCW Midden.
En met de borrel als afsluiting kan 2018 met al haar uitdagingen met positieve energie worden ingeluid.

reageer als eerste
Meer berichten