Joop Bilderbeek en burgemeester Bengevoord hebben de deur van het museum officieel geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Joop Bilderbeek en burgemeester Bengevoord hebben de deur van het museum officieel geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Museum Wereld van Wenters nu ook officieel open

Algemeen

Voorlopig einde van reis door Winterswijk

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vrijdagmiddag werd het belevenismuseum de Wereld van Wenters officieel geopend door burgemeester Joris Bengevoord en museumvrijwilliger Joop Bilderbeek, die is opgegroeid in het pand waarin nu de geschiedenis van Winterswijk wordt getoond. Er was ook nog een tweede opening, waarvoor de burgemeester opnieuw in actie mocht gekomen. Dit keer opende hij samen met Yara Freriks de deur naar de Gerrit Komrijtentoonstelling. De loper daar naar toe was eerder tijdens een textielproject ontworpen door Yara en kon dankzij Gaudium ook in werkelijkheid vervaardigd worden. Geïnteresseerden konden al vanaf de zomer in het museum terecht.

Regelmatig verhuizen
Met de opening in de panden aan de Meddosestraat komt een voorlopig einde aan de reis van het museum door de wereld van Winterswijk. Dankzij meester G. Jansen van school C kon in 1929 een eerste museum geopend worden in een lokaal van school L op Sleeswijk. De nog kleine collectie moest weldra verplaatst worden. Na omzwervingen langs een pand op de hoek van de Gasthuisstraat en Silostraat en opnieuw school L werden de oudheidkundige, natuurhistorische en geologische voorwerpen in 1934 opgeslagen onder de nieuwe muziekkoepel, die tussen school C en de Batavier was gebouwd. De ruimte was vochtig en daardoor niet zeer geschikt. Daarom werd tijdens de Tweede Wereldoorlog alles verplaatst naar het paviljoen bij het Strandbad. Na de oorlog kwam het museum terecht op de Satinksplas, op zolder van de garage van hotel de Klok. In 1972 moest het daar verdwijnen. De gegroeide collectie werd daarna opgeslagen in Zutphen. Aan deze ongewenste situatie kwam in 1978 een einde toen museum Freriks geopend kon worden.

Vernieuwing geforceerd
Nergens heeft het museum zo lang gezeten als bij Freriks, maar rond 2008 werd duidelijk dat het niet meer aantrekkelijk genoeg was voor de huidige tijd. De vernieuwingsplannen kwamen moeizaam van de grond. Wethouder Rik Gommers besloot daarom dat er extra druk op de betrokkenen moest komen. De gemeente zegde per 1 januari 2012 de huur op van Freriks en haalde een groot deel van het budget af. Gommers gaf vrijdagmiddag toe dat dit 'bot' was geweest. Maar het heeft wel geholpen. De opzet voor een belevenismuseum werd bedacht. Er moest een logische verbinding komen tussen de plek waar je iets laat zien met wat je daar laat zien. Daarvoor viel het oog op enkele voormalige winkels in de Meddosestraat.

Groeimodel
Gommers gaf wel toe dat hij niet had voorzien dat het zo lastig was om voldoende geld voor de nieuwe opzet bij elkaar te krijgen. Iedereen had meer verwacht van de provincie Gelderland, maar de bijdrage kwam niet. Gommers vond het knap dat het uiteindelijk toch is gelukt. Hij gaf een 'gigacompliment' aan alle vrijwilligers die mogelijk hebben gemaakt dat 'we dit kunnen meemaken'. Het museum is nog niet af. Er is nu echter gekozen voor een groeimodel. Geleidelijk aan wordt de collectie in de panden aan de Meddosestraat uitgebreid. De hoop werd nog uitgesproken dat de geologische collectie, die de basis was van de collectie waarmee meester Jansen in 1929 begon, ook weer snel ergens getoond kan worden.

Joop Bilderbeek en burgemeester Bengevoord hebben zojuist de deur van het museum geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Yara Freriks en burgemeester Bengevoord hebben de deur naar de Gerrit Komrijtentoonstelling geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant