Burgemeester Bengevoord knipt het lint door. Naast hem Bart Looman, Onno Raspe (links), Liset Nusselder en Michiel van der Vaart (rechts). Foto: Bart Kraan
Burgemeester Bengevoord knipt het lint door. Naast hem Bart Looman, Onno Raspe (links), Liset Nusselder en Michiel van der Vaart (rechts). Foto: Bart Kraan

Wentersch breidt na een paar maanden capaciteit stevig uit

Algemeen

Burgemeester Joris Bengevoord bij opening: 'Brouwerij ambassadeur voor Winterswijk'

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Brouwerij Wentersch is nog maar een paar maanden in bedrijf, kwam in juni met de eerste bieren die in haar onderkomen in een voormalige garage op de hoek Groenloseweg-Javastraat waren gebrouwen. Maar de eigenaren Michiel van der Vaart (tevens initiatiefnemer tot de oprichting), Onno Raspe en Bart Looman hebben nu al besloten om de capaciteit uit te breiden.

Naast de vijf lagertanks van duizend liter die er al staan, komen er, volgend jaar, drie van ieder tweeduizend liter bij. "Die moeten nog worden gebouwd, de tekeningen moeten zelfs nog worden worden gemaakt", aldus Van der Vaart zaterdagmiddag vlak voordat burgemeester Joris Bengevoord de brouwerij officieel opende. "Die dingen komen eind januari, vanaf dat moment brouwen we dus elfduizend liter per maand."
De uitbreiding van de capaciteit van brouwerij Wentersch komt voort uit de wens van de drie eigenaren meer bier te willen verkopen dan voorheen. Nu is bier van Wentersch verkrijgbaar in dertien slijterijen en supermarkten, elf horecazaken en twee campings. "We zijn met de Terborgse Wijncentrale in gesprek om meer cafés te bereiken", aldus Van der Vaart. "Maar dan moet je wel kunnen leveren. Op dit moment hoeven we nog niet zo veel te brouwen om aan de wensen te kunnen voldoen."

Om meer bier te kunnen brouwen, gaat Van der Vaart tijdelijk een dag minder werken in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix waar hij als chirurg werkt, om vaker in de brouwerij aanwezig te kunnen zijn. Mede-eigenaar Raspe komt ook vaker. "Hij komt twee dagen per week, dat was er een", aldus Van der Vaart. Op termijn nemen de drie eigenaren een extra brouwer in dienst, die Raspe, Van der Vaart en de overige brouwers Han Huiskamp, Matthijs Kondring en André Pampiermole gaat ondersteunen. "En we werken nu nog met een groot aantal vrijwilligers. Maar we willen een poule met werknemers met nulurencontracten die ons gaan helpen met het afvullen en schoonmaken."

Wordt de capaciteit uitgebreid en stijgt de hoeveelheid, ook het aantal soorten dat Wentersch produceert, wordt groter. Tot voor afgelopen weekeinde brouwde Wentersch Aan de Tripel, IPA, Druuf, Blondelle, Sonne Weizen, Piet en Session Mike, vrijdag kwam daar de Black IPA bij. Dat is is een zwarte IPA met een alcoholpercentage van negen. "Eigenlijk is het een double black IPA vanwege het hoge alcoholpercentage", aldus Van der Vaart. De Black IPA is dus het achtste bier in het aanbod van Wentersch, dat worden er uiteindelijk tien. De Winterswijkse brouwerij is nog bezig met het ontwikkelen van bier dat wordt gemaakt met in het Korenburgerveen geoogste gagel en een koffieporter die wordt gebrouwen met koffie van Hesselink. "Het gagelbier heeft een alcoholpercentage van vijf of zes, de koffieporter van zes tot acht. Beide bieren zijn voor de kerst verkrijgbaar."

Burgemeester Joris Bengevoord toonde zich verheugd met het initiatief tot de oprichting van de brouwerij. "Wentersch is een ambassadeur voor Winterswijk", aldus Bengevoord. "Als gemeente zijn we er heel blij mee, de brouwerij zorgt voor bekendheid in en buiten de regio."
Hij pleitte voor samenwerking tussen de verschillende producenten van streekproducten. "Er is veel meer te halen uit streekproducten, die worden steeds populairder. Het is interessant om andere markten aan te boren, daarom moeten producenten samenwerken en de kwaliteit hooghouden. Ik stel me voor dat 100% Winterswijk een kwaliteitskenmerk voor streekproducten wordt", aldus Bengevoord, die na de toespraak de brouwerij officieel opende door onder toeziend oog van de drie eigenaren en hun vaste werkneemster Liset Nusselder een lint door te knippen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk