Misterweg en andere provinciale wegen bemoeilijken aanleg glasvezel. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Misterweg en andere provinciale wegen bemoeilijken aanleg glasvezel. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Loopt aanleg glasvezel vertraging op?

Algemeen

Discussie over kabels onder provinciale wegen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op vele plaatsen in het buitengebied wordt gewerkt aan de aanleg van een glasvezelnetwerk. Menig buitengebiedbewoner zit daar al lang op te wachten. Op de sociale media komen regelmatig foto's voorbij, waarin getoond wordt dat de kabel de meterkast heeft bereikt. Toch zal het nog even duren voordat de glaskabel gaat werken. Vervelend is dat er vertraging lijkt te zijn ontstaan, omdat de kabels nog niet onder de provinciale wegen door gelegd mogen worden. De provincie heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven.

Barrière
Tom van Beek (VVD), inwoner van Ratum, verbaasde zich hierover zeer en stelde daarom in de commissie Ruimte vragen aan verantwoordelijk wethouder Gert-Jan te Gronde. Door het buitengebied lopen vijf provinciale wegen, de Vredenseweg, de Corleseweg, de Misterweg, de Groenloseweg en de Kottenseweg. Die blijken nu opeens een barrière te zijn. De wethouder kent het probleem. Hij heeft er met de gedeputeerden van de provincie, die vorige week Winterswijk bezochten, al over gesproken. Hij gaat er vanuit dat er snel een oplossing komt.

'Het komt goed'
Dat de provincie 'dwars ligt' is enigszins verbazingwekkend. In Winterswijk was er al vroeg een initiatief om glasvezel aan te leggen. Er werd de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk opgericht, die in het streven om snel glasvezel aan te leggen stuitte op Europese stroperigheid. Daarom ontstond er het initiatief van de provincie samen met de Achterhoekse gemeenten om de Europese blokkades te omzeilen. "Wij gaan glasvezel aanleggen", was de boodschap. Helaas was die te optimistisch. Daarna zorgde CIF (Communication en Infrastructure Fund), een beleggingfonds, voor een doorbraak. Het fonds zag kansen voor een rendabele investering. Bij voldoende deelname kon aangelegd worden. Die kwam er en daarom zijn er nu drie ploegen in het buitengebied aan het werk. Onenigheid over de diepte van de ligging van de kabel is het probleem. Daar wordt nog over overlegd. "Het komt goed", zei wethouder Te Gronde. "Het wordt geregeld. De planning is nog steeds dat eind november alles klaar is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk