Na achttienhonderdenvijftien kilometer fietsen is Bas in Winterswijk. Foto: Eigen foto
Na achttienhonderdenvijftien kilometer fietsen is Bas in Winterswijk. Foto: Eigen foto

Bas van Egmond fietste van Hongarije naar Winterswijk

Sport

WINTERSWIJK - Twee jaar geleden verhuisde de familie Van Egmond vanuit Winterswijk naar Hongarije om daar vakantiewoningen te verhuren en een camping te starten. Zoon Bas was toen zestien. Nu is hij achttien en is terug in Winterswijk. Waar andere mensen het vliegtuig, de trein, de auto of de bus pakken, pakte Bas de mountainbike. “Een ervaring voor het leven”, vertelt Bas.

Door Sander Damen

“In Hongarije heb ik een jaar op school gezeten”, zegt Bas. “Daarna besloot ik een tussenjaar te nemen. Ik had daarom de tijd om naar Winterswijk te fietsen.” Bas fietste van het dorpje Sály in Hongarije naar vrienden in Kotten die hij graag weer eens wilde zien. Het was een tocht van achttienhonderdenvijftien kilometer.

Af en toe omfietsen
Ik heb er eenentwintig dagen over gedaan”, zegt Bas die niet getraind had voor de reis. “Ik was wel benieuwd of ik zo’n lange fietstocht ongetraind kon doen. De eerste drie dagen waren lastig, maar op een gegeven moment wennen je benen aan de inspanning en bleek het achteraf best goed te doen.”
Bas fietste door Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk door Nederland. Een groot deel van de route ging langs rivieren als de Donau, de Mainz en Rijn. De tocht ging niet altijd over rozen, maar voor grote problemen of onveilige situaties stond Bas niet. “Ik moest wel af en toe omfietsen”, vertelt Bas. “Een keer omdat een gevallen rotsblok de weg blokkeerde en een keer omdat er een brug ingestort was, wat niet aangegeven was. Ook zat ik ineens in de marathon van Bratislava en waren delen van de route erg zwaar omdat ik over heel modderige paden moest fietsen, maar verder is het gewoon goed bevallen.”

Niet onveilig gevoeld
Onveilig heeft Bas zich tijdens zijn tocht nooit gevoeld. “Ik had verwacht dat het af en toe wel onveilig zou zijn, maar dat viel mee”, is zijn conclusie.
Bas deed zijn reis op een mountainbike en had tassen aan zijn fiets waarin onder meer een tent, slaapzak, een aantal kledingstukken en eten voor onderweg zat. “Eens in de twee dagen stopte ik bij een supermarkt om wat eten te kopen dat wat gezonder was dan alleen maar pasta”, licht Bas toe. “Ik leerde dat ik rekening moest houden met het feit dat supermarkten in andere landen op zondag gesloten zijn. Op een zondag had ik daarom alleen een handje rijst te eten.”

Zelfstandiger
Een van de winstpunten van zo’n reis is dat je er zelfstandiger van wordt, vindt Bas. “Een ander leuk aspect eraan is dat je leuke mensen ontmoet en bijzondere ervaringen hebt”, zegt Bas. “Ik logeerde af en toe op campings, maar ik sliep ook regelmatig bij mensen die een slaapplek en een warme douche aanbieden aan fietsers zoals ik. Vaak zijn dat mensen die ooit ook zo’n tocht ondernomen hebben. Dat schept wel een band. Ze weten hoe het is zo’n lange fietstocht te maken.”
Na de fietstocht van eenentwintig dagen is Bas nu een aantal dagen in Winterswijk waar hij na lange tijd zijn vrienden weer ziet. Zijn doel is weer in Winterswijk te komen wonen. “Ik wil weer terug naar Winterswijk”, zegt hij. “Dan wil ik hier wonen en een economische opleiding gaan volgen. Ik reis dan vanuit huis naar de opleidingslocatie.”
Over reizen gesproken: Bas fietst niet terug naar Sály. “Een keer heen vind ik genoeg”, aldus Bas. “Ik weet nu dat je als ongetraind persoon deze toch kan maken. Als je er de tijd voor hebt, raad ik zeker aan ook zoiets dergelijks te doen. Ik kon het nu doen omdat ik voor een tussenjaar gekozen heb. Het was een ervaring om nooit te vergeten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant