Bert Lobeek en Mos Meijler voor de deur van de dansschool. Foto: Sander Damen
Bert Lobeek en Mos Meijler voor de deur van de dansschool. Foto: Sander Damen

Reünie Dansschool Meijler: nog een keer het zondagavondgevoel

Algemeen

WINTERSWIJK - Eind mei 2008 sloot dansschool Meijler. In de hoogtijddagen volgden ruim driekwart van de Winterswijkers er dansles. Voor velen van hen betekende de dansschool veel meer dan dansles alleen. Eind 2017/begin 2018 namen oud-leerlingen in groten getale afscheid van de eigenaren Dolf en Ineke die kort na elkaar overleden. Nu het pand van de dansschool zo goed als verkocht is, willen Bert Lobeek en Mos Meijler op 26 mei met een reünie nog een keer oude tijden doen herleven. "Een feestelijk afscheid van een instituut", aldus Lobeek.

Door Sander Damen

Het was de opa van Mos Meijler, Hartog Meijler, die de dansschool al in 1936 startte, vertelt Meijler: "In 1942 moest mijn opa onderduiken, maar toen Winterswijk bevrijd was op 1 mei 1945 kwam hij direct terug en startte drie dagen later opnieuw met de danslessen."

Onderdeel van de opvoeding
"Vroeger werden kinderen vaak door de ouders verplicht dansles te nemen", vertelt Lobeek. "Dat hoorde bij je opvoeding. Soms hadden wel honderdvijftig tot honderdvijfenzeventig mensen tegelijk dansles." "Eind jaren negentig werd het minder," herinnert Meijler zich. Lobeek ontwikkelde bij Meijler niet alleen een passie voor het dansen, hij danste in de hoofdklasse, maar ontmoette er ook Annemieke, de liefde van zijn leven met wie hij nog altijd samen is. "Zo zijn er meer verhalen van stellen die elkaar bij onze dansschool ontmoet hebben", vertelt Meijler. "Ook mijn ouders. Mijn vader wilde professioneel dansen en zocht een partner waarmee hij op zondag kon oefenen. Mijn moeder kon goed dansen en had toevallig net op dat moment geen partner. Na drie maanden sloeg de vonk over."

Herinneringen
Gaande het gesprek worden de heren steeds enthousiaster en komen meer herinneringen boven: aan de dansmarathons, de zeskamps, de wedstrijden, het dubbeltjesdansen, de top veertig kaartjes, dat het gezin Knecht dat Hartog Meijler een veilig onderdak bood de Yad Vashem medaille in de dansschool ontving... maar ook natuurlijk ook aan het vrij dansen op de zondag. "Dat gevoel van die zondagen willen we met de reünie doen herbeleven", zegt Lobeek die al langer met het idee voor een reünie rondliep. "Na het afscheid van de ouders van Mos is het idee weer meer gaan leven. In februari besloot ik er voor te gaan. Als eerste heb ik Mos gevraagd of hij en zijn zus Maartje dat zagen zitten."
"Ik vond het een geweldig idee", vertelt Mos. "En ook Maartje was direct enthousiast."

26 mei
Lobeek en Meijler besloten met zes andere dansers de organisatie op zich te nemen. Als datum werd 26 mei gekozen. "Die keuze was toevallig en daardoor heel bijzonder," zegt Meijler. "Het is de verjaardag van mijn moeder én de trouwdag van mijn ouders."
De reünie start om 20.00 uur. Om 19.30 uur openen de deuren. Voor de reünie knapt de organisatie de ruimte nog een keer helemaal op. " We zetten nog een keer de vloer in de was en kleden de zaal net als vroeger weer mooi aan. Mos heeft muziek uitgezocht die gedraaid wordt door dj's. Een aantal dj's heeft al toegezegd", aldus Lobeek. "Daarnaast is er een demonstratie van Ronny en Anita ten Have en doen we onder andere weer de Top-40 en de Meijlerdansjes", vult Meijler aan. "Om 24 uur sluiten de deuren voor het allerlaatst."

Positieve reacties
Na de eerste aankondiging op Facebook ontvingen de organisatoren enorm veel reacties vanuit het hele land. "Mensen reageerden heel positief", vertelt Lobeek. "Het aantal volgers loopt al in de richting van de vierhonderd, waarvan een groot aantal heeft aangegeven dat ze van de partij zijn."
Vooraanmelden is niet nodig. "We zien wel wie er komt", aldus Lobeek.
De entree is vijf euro als bijdrage in de kosten van de voorbereiding en aankleding. "Het moet een feestelijke, gezellige avond worden als eerbetoon aan mijn ouders en als afscheid van de dansschool die voor negenennegentig procent zeker is verkocht", zegt Meijler. "Dit is waarschijnlijk de laatste kans dat gevoel van toen nog een keer te herbeleven", besluit Lobeek. "Je kan het zien als het afsluiten van een tijdperk."

Meer informatie is te vinden op Facebook, op Reunie Dansschool Meijler. Kaarten zijn te koop op 26 mei vanaf 19.30 uur aan de deur van de dansschool aan de Korenstraat 9.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant