In de oranje cirkels moet nog een AED worden geplaatst, de groene cirkels zijn hartveilig. Foto: PR
In de oranje cirkels moet nog een AED worden geplaatst, de groene cirkels zijn hartveilig. Foto: PR

Hart4Winterswijk kleurt Winterswijk groen

Algemeen

WINTERSWIJK - Bij de oprichting van Stichting Hart4Winterswijk op 4 november 2016 waren er slechts negen Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) 24/7 in de bebouwde kom van Winterswijk beschikbaar. Op een oppervlakte van 750 hectare was dat veel te weinig om een slachtoffer van een hartstilstand binnen de cruciale tijd van zes minuten te kunnen reanimeren. Door inzet van velen zijn er door Hart4Winterswijk in het afgelopen jaar 22 AED's bijgeplaatst die 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor iedereen beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er drie AED's door derden bijgeplaatst. Het totaal aantal AED's in de bebouwde kom komt daarmee op 34 in totaal. Een aanzienlijke verbetering van de hartveiligheid voor de Winterswijkse bevolking.

Voorzitter Johan G. Esendam van Hart4Winterswijk: "De aanschaf en installatie van de 22 extra AED's kwam mede tot stand dankzij sponsorbijdragen en inzamelingsacties door onze ambassadeurs in diverse woonbuurten. Na het eerste succes in de Bargerbosch hebben wij een stappenplan ontwikkeld voor buurtcomités. Op basis van dat stappenplan zijn mensen in hun eigen buurt als ambassadeurs huis-aan-huis rondgegaan om geld in te zamelen voor hun eigen buurt-AED. Voor hun donatie konden bewoners kiezen uit een vrijwillige bijdrage in contanten, overmaking per bank of door donateur voor vijftien euro per jaar van de Stichting Hart4Winterswijk te worden. Vorig jaar zijn op die wijze in negen buurten inzamelingsacties succesvol afgerond, waardoor een eigen buurt-AED's kon worden geplaatst, en zijn die buurten daarmee hartveilig geworden!"

Kaartje
Esendam verder: "Op het bijgaande kaartje zijn de bestaande en gerealiseerde AED's in de bebouwde kom in het hart van de groene cirkels ingetekend. Kleur groen is net als bij een verkeerslicht hartveilig. In de oranje cirkels zijn de nog gewenste AED's vermeld, die buurten zijn nog niet hartveilig. In de komende maanden gaan we daar samen met de buurtbewoners aan de slag met inzamelingsacties. We zijn hiervoor nog op zoek naar mensen die ons daarbij willen helpen." Opgeven kan via het mailadres: info@hart4winterswijk.nl of tel. 06 12 06 04 01.

Buurtschappen
Voor het buitengebied is Hart4Winterswijk in gesprek met de buurtschappen om ook daar meer AED's geplaatst te krijgen. Eerst zal er een inventarisatie worden gehouden waar nu al AED's 24/7 beschikbaar zijn. Daarnaast zal worden gekeken waar AED's binnen hangen bij bedrijven, campings, groepsaccommodaties, bungalowparken en particulieren. Met een geringe investering voor een buitenkast kunnen die AED's beschikbaar komen voor de hartveiligheid van de bewoners in het buitengebied.
Meld uw AED aan via: info@hart4winterswijk.nl of telefoon: 06 12 06 04 01.


www.hart4winterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant