Wim Kuut en Jan Rietman (links) van RTV Slingeland. Foto: Lydia ter Welle
Wim Kuut en Jan Rietman (links) van RTV Slingeland. Foto: Lydia ter Welle

Vanaf aanstaande zondag weer sportprogramma op RTV Slingeland

Algemeen

Commissariaat van de Media verklaart bezwaar Gelre FM tegen AFM ongegrond

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Twee weken geleden meldde RTV Slingeland dat de gesprekken over samenwerking met Gelre FM worden opgeschort. Dit betekende dat er een voorlopig einde kwam aan het gezamenlijke sportprogramma op de zondagmiddag van 14 tot 17 uur. Hierin werd verslag gedaan van sportwedstrijden in de Achterhoek. Het programma werd gemaakt door medewerkers van Gelre FM, Slingeland, AFM Aladna uit Aalten, Achterhoek FM uit Lochem en Radio Ideaal uit Zelhem. Reden voor het tijdelijk stoppen met de gesprekken is dat Gelre FM "plotseling en onaangekondigd" de deelname van Achterhoek FM en AFM niet meer op prijs stelden en ook de inbreng van Radio Ideaal wilde beperken. Daarnaast speelde mee dat Gelre FM bezwaar heeft gemaakt tegen de nieuwe licentie die AFM Aladna van de gemeente Aalten kreeg. RTV Slingeland, AFM Aladna en Radio Ideaal maken vanaf aanstaande zondag een eigen sportprogramma.

Uitspraak Commissariaat steun in de rug
Landelijk is besloten dat de 260 lokale omroepen door samenwerking of fusie zo'n 80 streekomroepen moeten vormen. Voor de Achterhoek werd gesproken over één of twee omroepen. RTV Slingeland heeft een jaar geleden de voorkeur uitgesproken voor twee Achterhoekse radiozenders, waarvan een voor de Oost-Achterhoek (de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). De gesprekken hierover tussen Slingeland, AFM Aladna en Gelre FM verliepen moeizaam. Gelre FM probeerde intussen ook nog de licentie voor een lokale omroep in Aalten te bemachtigen. De gemeente besloot echter AFM Aladna de licentie opnieuw te geven. Tegen dit besluit maakte Gelre FM bezwaar bij het Commissariaat van de Media. Vorige week besloot dit commissariaat het bezwaar ongegrond te verklaren. "Deze uitspraak is voor RTV Slingeland en AFM een steun in de rug en een aanwijzing dat wij met het zoeken naar samenwerking om uiteindelijk te komen tot één omroep voor de Oost Achterhoek op de goede weg zijn", zegt Jan Rietman. Het bezwaar van Gelre FM was een andere reden om de onderlinge gesprekken op te schorten.

Open en gelijkwaardig gesprekken voeren
Rietman meldt dat er binnenkort een gesprek komt met de Organisatie van lokale omroepen in Nederland (OLON) en de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NPLO). Daarbij zal de 'aparte positie en houding van Gelre FM' ter sprake worden gebracht. OLON/NPLO heeft een voorkeur voor één Achterhoekse omroep. De Oost-Achterhoekse lokale omroepen (inclusief Gelre FM, zegt RTV Slingeland) waren het met die keuze niet eens. Op die schaal zal de herkenbaarheid en de nabijheid voor luisteraars en kijkers verloren gaan. Dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor reclame-inkomsten en sponsorgelden. Wethouder Rik Gommers steunt het tijdelijk opschorten van de gesprekken met Gelre FM, maar vindt wel dat samenwerking tussen de Oost-Achterhoekse omroepen uiteindelijk onvermijdelijk is. RTV Slingeland vindt dat ook. "Daarvoor is het wel nodig om op een open, gelijkwaardige wijze gesprekken daarover aan te gaan en dat perspectief is er vooralsnog niet."

Gelre FM wil één Achterhoekse omroep samen met Regio8/Optimaal FM
Hylke ter Beest, voorzitter van Gelre FM, betreurt het dat "RTV Slingeland niet bezig is met haar toekomst en de professionalisering van de omroepen en op deze manier haar bestaansrecht op de lange termijn verliest". Hij wijst erop dat door de houding van het OLON en NPLO het onvermijdelijk is dat er gewerkt wordt aan één Achterhoekse omroep. "Hiervoor is een bepaalde schaalvergroting, een professionaliseringsslag en zijn er vaste betaalde medewerkers nodig. (…) Alleen hierdoor kan het nieuw gestelde Lokaal Toereikend Media aanbod gehaald worden." Hiermee wordt bedoeld dat lokale omroepen voldoende informatieve en nieuwsprogramma's moeten uitzenden, die gericht zijn op de streek en de verschillende bevolkingsgroepen. "Wij als Gelre FM hebben reeds een uitgebreide samenwerking met Regio8/Optimaal FM (de omroepen die in de West-Achterhoek actief zijn - red.) en bereiken al een groot gedeelte van de Achterhoek. Daarnaast zijn beide organisaties al grotendeels ingericht op hetgeen wat de NLPO wil."

Gemeente Winterswijk nog steeds voor Oost-Achterhoekse omroep
Ter Beest zegt Gelre FM is benaderd door de gemeente Winterswijk "om in een gesprek met RTV Slingeland te kijken of deze zou kunnen aansluiten bij de combinatie Gelre FM en Regio8/Optimaal." Hij zegt dat de gemeente ook een voorkeur voor één Achterhoekse omroep zou hebben. Dit wordt door wethouder Rik Gommers ontkend. "De opgelegde samenwerking is geen goede start", zegt hij, "de samenwerking moet van onderuit komen." Hij heeft de voorkeur voor een groeimodel. Eerst de Oost-Achterhoek, dan breder. De gemeente zal hierover de OLON/NPLO nog eens benaderen. Gommers was aanwezig bij de bijeenkomst waarin het bestuur van RTV Slingeland de medewerkers over de ontwikkelingen bijpraatte. Hij vond het mooi om te zien hoe iedereen er gezamenlijk de schouders onder wil zetten om eerst tot een Oost-Achterhoekse omroep te komen. "Wij staan daar achter. Strijdvaardig de toekomst tegemoet." Het optreden van Gelre FM duidt hij als merkwaardig aan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant