Afbeelding

Snel aan de slag met uitwerking Energievisie

Algemeen

WINTERSWIJK - Eind juni stelde de gemeenteraad de Energievisie Winterswijk vast. Samen met de gemeenschap wordt vanaf september aan de energiemix van Winterswijk gewerkt. Parallel worden mogelijkheden van een energiefonds onderzocht en wordt de Energietafel opgericht.

Voortbordurend op voorgaande (regionale) afspraken heeft de gemeenteraad in deze Energievisie opnieuw het voornemen uitgesproken in 2030 energieneutraal te zijn. Dat betekent dat er nog veel moet gebeuren. Winterswijkers moeten met elkaar zoveel mogelijk energie besparen. Want wat je niet gebruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Daarnaast moet Winterswijk ook op zoek gaan naar manieren om de energievraag die overblijft, schoon op te wekken. Hetzij binnen, hetzij buiten de gemeentegrenzen. Deze leidende principes zijn door de gemeenteraad in de Energievisie in juni vastgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders is direct na vaststelling van de Energievisie gestart met de uitwerking van de energiemix van Winterswijk. Tegelijkertijd wordt ook de invulling van een Energiefonds verkend en wordt de Energietafel opgericht.

Passende energiemix
In de energiemix wordt duidelijk welke maatregelen Winterswijk kiest om in 2030 een energieneutraal Winterswijk te realiseren. Natuurlijk moeten deze maatregelen passen bij de lokale context van Winterswijk. In de Energievisie zijn hier uitgangspunten voor benoemd, zoals de Trias Energetica van Winterswijk en de aandacht voor het landschap.

Op dit moment wordt onderzocht hoe het verbruik van energie in Winterswijk eruit ziet en welke mogelijkheden voor besparing en opwek er echt zijn. Er wordt ook een beroep gedaan op lokale experts om dit te toetsen. Dit levert een aantal concrete bouwstenen op voor een te ontwikkelen energiemix. Aan de hand van de bouwstenen worden alle Winterswijkse inwoners, ondernemers en organisaties in de gelegenheid gesteld om mee te denken hoe de energiemix van Winterswijk er op basis van deze bouwstenen uit moet zien. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst eind september of begin oktober. Nadere informatie volgt. Het is de bedoeling dat de Energiemix in november 2017 wordt behandeld in de gemeenteraad.

Energietafel
De komende periode wordt tevens een Energietafel samengesteld. In deze Energietafel nemen verschillende belangenorganisaties uit Winterswijk plaats om de komende jaren Winterswijk te adviseren over duurzaamheid. Het is de bedoeling om de eerste bijeenkomst van de Energietafel plaats te laten vinden voorafgaand aan het besluit over de Energiemix.

Winterswijks energiefonds als versneller
Ook heeft het college besloten een onderzoek te laten uitvoeren naar de invulling van een Winterswijks energiefonds. Dit fonds moet bijdragen aan de realisatie van duurzame besparingsmaatregelen in de gemeente, door financiële middelen aan initiatiefnemers bieden. De uitkomsten van het onderzoek worden in de vorm van een concreet voorstel in het najaar aangeboden aan de gemeenteraad.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant