Voorzitter Laurens Tenbergen van de Stichting Familiespektakel. Foto: Bart Kraan 
Voorzitter Laurens Tenbergen van de Stichting Familiespektakel. Foto: Bart Kraan 

'Op familiespektakel laten zien wat Winterswijk in huis heeft'

Algemeen

Ruim vijftig deelnemers op derde editie

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Een mooie gelegenheid voor stichtingen, verenigingen, instanties en individuele inwoners om te laten zien wat Winterswijk te bieden heeft. Dat gaat op voor de derde editie van het familiespektakel dat zondag 11 juni vanaf 10.00 uur op diverse locaties in het centrum van Winterswijk plaatsvindt.

Door Bart Kraan

"Tijdens het familiespektakel kunnen we Winterswijk promoten, echt laten zien wat we in huis hebben", zo geeft voorzitter Laurens Tenbergen van de organiserende Stichting Familiespektakel aan. "Winterswijkers zijn normaliter wat terughoudend over wat ze kunnen, lopen niet zo met zichzelf te koop. Terwijl ze best wel wat kunnen, dat hebben de eerste twee edities van het familiespektakel wel uitgewezen."
Aan het evenement doen tussen de vijftig en zestig stichtingen, verenigingen, instanties en individuele inwoners mee. "En dat in de breedste zin van het woord'', aldus Tenbergen, wiens stichting zondag 11 juni ten opzichte van vorig jaar meer muziekverenigingen en muzikanten dan voorheen kan verwelkomen. "Onder de muziekdeelnemers vind je van alles en nog wat, zoals Jeremy Bakker, een blinde jongen die gaat zingen. Zijn vader zegt dat hij al hele dagen aan het oefenen is. En Pim Bongers, die bekend staat als de kleine Winterswijkse André Hazes.''

Voor de opening van het derde familiespektakel tekenen de nieuwe burgemeester Joris Bengevoord en zijn partner Arijan van Bavel. Zij verrichten om 10.00 uur de openingshandeling bij de nieuwe sushibar op de hoek van Nieuwstraat en Ratumsestraat om vervolgens aan te schuiven bij het ontbijt dat wordt gehouden in de Meddosestraat. "Daarna gaan ze naar de Scholtenbrug om daar met de kinderen die aan het ontbijt hebben deelgenomen, Mikado met extra grote stokken te spelen", vertelt Tenbergen. "De winnaar wordt uitgeroepen tot prins of prinses. Dat onderdeel wordt aan elkaar gepraat door Mirthe Ros, die doet dat heel leuk.''
Nieuw tijdens het familiespektakel is de voorronde voor het Nederlands kampioenschap knikkeren voor basisschoolleerlingen dat van 13.00 tot 19.00 uur wordt gehouden op het zuidelijk deel van de Markt. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.nkknikkeren.nl. Is de voorronde voor het NK knikkeren bedoeld voor kinderen, de andere activiteiten op de zuidkant van de Markt zijn voor de vijftigplussers. Zo klinkt er smartlappenmuziek en treedt het Vrijetijdsorkest op. En Hart4Winterswijk is aanwezig met een stand.
Op het noordelijke gedeelde van de Markt worden hoofdzakelijk activiteiten voor jongeren gehouden. Zo maakt de zeventienjarige Anouk Kots foto's van kinderen die borden met teksten als 'I love Funnie' vasthouden. Tevens voert hiphop- en dance-instructeur Tim Aafjes van gymnastiekvereniging Penta er een dans uit, die hij speciaal voor het Familiespektakel heeft ontworpen. Tenbergen, glimlachend: "Ik vroeg hem of hij voor deze keer weer iets geks kon doen. Dat wilde hij wel, maar dan moest ik wel een keer bij hem een les volgen. Heb ik gedaan, was hartstikke mooi. De meisjes die hij lesgeeft, hebben zich kapot gelachen."
De grote parkeerplaats aan de Spoorstraat, door Tenbergen omgedoopt tot Koosteggeplein, is het domein van de hulpdiensten zoals het Witte Kruis, de brandweer en de dierenambulance. Mensen van deze hulpdiensten vertellen over hun werkzaamheden en laten hun voertuigen zien. Nieuw op die plek is het stoepkrijtplein, waar kinderen onder leiding van Franka Huizinga en Jessica van de Kaa tekeningen op straat maken. "En Franka en Jessica hebben er een grote ranja- en fruitbar."
Ook in de Notaristuin zijn diverse activiteiten. Zo presenteren verschillende afdelingen van Penta zich er, komt Constantijn Schreiber met een klim- en boommuur, laat Elleke te Winkel kuikens zien, vliegen er drones rond, houdt Henrieke van Beek een hondenshow en er is een leeshoek.
Het terrein rond het oude Raadhuis is, evenals de voorgaande jaren, het domicilie van de sportverenigingen. Mensen van Archeus, Vosseveld, O-Coach, Budocentrum, WTC, Hickory, zwembad Jaspers, Wiko, SMD en golfbaan De Voortwisch laten belangstellenden kennismaken met hun sporten. De Vereeniging Volksfeest staat er om belangstellenden te informeren over het bouwen van corsowagens, terwijl vier rijscholen kinderen van zestien en een half jaar en ouder een kennismakingsles aanbieden. "Dan mogen ze met een instructeur de weg op en krijgen ze een idee van wat een rijles inhoudt", aldus Tenbergen. Kinderen mogen vanaf De Post een ritje met een vrachtwagen maken.
Het Scholtenbrugpark is zondag 11 juni het domein van onder meer Scouting Winterswijk en de Oldtimervereniging, terwijl Derk Muller er een kunstproject houdt. "Mensen worden dan gevraagd om echt mee te doen, ze mogen dan met een waterpistool verf op een doek schieten'', aldus Tenbergen. Ook is er de MultiCultistraat met hapjes uit onder meer Turkije, Somalië en Marokko.
Op het Willinkplein vinden optredens van onder meer popkoor Rockpops en dweilorkest De Eierjongens plaats, presenteren kinderboerderij Freriks en speeltuinvereniging De Vrees zich en tovert Marcel Kramer belangstellenden om tot een ster voor een dag.
Op zondag 11 juni is voor het eerst tijdens het familiespektakel niets te doen in de Ratumsestraat, waar tijdens de eerste twee edities zich organisaties en instellingen op het gebied van gezondheid en wellness presenteerden. "Daar was te weinig publieke belangstelling voor", verklaart Tenbergen. "Mensen gingen daar niet zo snel naar toe, ze schaamden zich om daar gezien te worden. Het is ook een wat serieuzer onderdeel, dat niet zo goed past bij de andere onderdelen.''
Hoewel het evenement steeds dichterbij komt, zijn Tenbergen en zijn mensen nog hartstikke druk met de voorbereidingen. Over een ding hoeven ze zich geen zorgen te maken: de medewerking van de gemeente die lof krijgt van Tenbergen, wiens stichting tegenwoordig zonder problemen de benodigde vergunningen kan krijgen. "Aanvankelijk was het voor wat betreft de veiligheid even puzzelen, want het familiespektakel was nieuw en vreemd. Maar nu is alles duidelijk en loopt het gesmeerd met de gemeente.''
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant