Afbeelding

Open Joodse Huizen in Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zondag 7 mei organiseert de Werkgroep 'Leren van de oorlog' in samenwerking met de synagoge van Winterswijk en het landelijke Joods Cultureel Kwartier voor de tweede maal in Winterswijk de zogenaamde Open Joodse Huizen.

Winterswijk kent nog heel wat huizen die voor de Tweede Wereldoorlog Joods bewoond waren. De huidige bewoners van die huizen stellen op zondag 7 mei hun huizen open voor bezoekers die komen luisteren naar het verhaal van en over die Joodse bewoners. Per huis is er op drie tijdstippen de gelegenheid om plaats te nemen in een kring van luisteraars, daar stil te staan bij de namen van hen die werden weggevoerd en vermoord, het verhaal van hun leven aan te horen, daar vragen over te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Dat duurt ongeveer 3 kwartier, zodat er de gelegenheid is om goed op tijd naar een volgende locatie te gaan.

Op de volgende adressen zijn belangstellenden van harte welkom.
1. Gasthuisstraat 36, 11.00, 12.00 en 14.00 uur. Liesbeth Hemelrijk vertelt in het huisje van Marcus Hemelrijk en zijn beide echtgenotes over haar familie.                        
2. Misterweg 51, 11.00, 12.00 en 14.00 uur. Het gezin van Sjef (Josef) Gans kreeg eerst uitstel van de gang naar kamp Westerbork. Toen het jongste kind geboren was, moesten ze weg. Marieke Diever vertelt daarover.
3a. Spoorstraat 32 – grote locatie, 11.00 en 12.00 uur. De synagoge was het 'leerhuis' van David Schielaar. Hij en zijn gezin namen een belangrijke plaats in, in de vooroorlogse Joodse Gemeente van Winterswijk. Henk Vis vertelt erover in de synagoge.
3b. Spoorstraat 32 – grote locatie, 16.00 uur. Slotverhaal van Open Joodse Huizen Winterswijk 2017. Louis Goedhart was een 'kleine' groenteboer aan de Meddosestraat. Hij woonde daar met zijn vrouw Isabelle en zijn zoon Joseph, die minder begaafd was. Henk Vis vertelt. Over Joseph werd een lied geschreven door Ben Speelberg. Vanmiddag is het voor het eerst sinds jaren weer te horen, want Wim Ruessink schreef er, in opdracht van de Werkgroep, nieuwe muziek bij en Willem te Voortwis en Yolanda Tangelder voeren het uit.
4. Korenburgerveenweg, bij de gedenkplaats met plaquette en boom, 11.00, 12.30 en 14.00 uur. Astrid Dekker heeft zich verdiept in de geschiedenis van 23 Joodse burgers die een schuilplaats zochten in het Korenburgerveen. Ze werden ontdekt, hun verblijfplaats werd gemeld aan de politie, ze werden weggevoerd.
5. Molenstraat 1, 11.00, 12.00 en 14.00 uur. Samuel Hamme was leraar, hulp-chazan en sjouchet in de Joodse Gemeente van Winterswijk. Zijn dochter Hannie had twee Joodse vriendinnetjes met dezelfde naam. Stef Geenen vertelt.
6. Molenstraat 4, 11.00, 12.00 en 14.00 uur. De familie Nihom kwam uit Nijkerk. Elisabeth werd geboren in Winterswijk. Ze heeft, met haar kinderen, niet zo lang in het huis Molenstraat 4 gewoond. Ada Ilmer vertelt.
7. Waliënsestraat 106, 11.00, 12.00 en 14.00 uur. Als Duits-Joodse vluchteling hielp hij met de opbouw van de 'Centrale Vluchtelingenopvang Westerbork'. Hij zou er jaren wonen. Marian Nijman vertelt het levensverhaal van Ernst Wolff.
De Werkgroep heeft ook geprobeerd om 'Open Huizen van Verzet' te organiseren. Helaas ontbrak daar de medewerking (nog) voor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant