FC Winterswijk-aanvoerder Mike Leuijerink wil de bal onder controle brengen. Links RKZVC-speler Bas Heutinck. Foto: Marco ter Haar.
FC Winterswijk-aanvoerder Mike Leuijerink wil de bal onder controle brengen. Links RKZVC-speler Bas Heutinck. Foto: Marco ter Haar.

FC Winterswijk niet in staat om titelfeest RKZVC te verpesten

Algemeen

WINTERSWIJK – FC Winterswijk is er afgelopen zaterdagavond niet in geslaagd om ondanks alle goede voornemens het kampioensfeest van RKZVC te verpesten. Bij lange na niet zelfs. De ploeg van scheidend trainer Wilco Geerts moest op sportpark De Greune Weide in Zieuwent winnen om de koploper een spaak in het wiel te steken, maar verloor uiteindelijk met 4-0.

Door Bart Kraan

Zodoende behaalde RKZVC al weer de tiende zege in evenzovele wedstrijden na de winterstop en staat de formatie van trainer Laurens Knippenborg inmiddels een straatlengte voor op nummer twee Concordia Wehl. Dit dankzij een tactiek die uitgaat van een hechte organisatie achterin en de snelle omschakeling, waarin de Zieuwentenaren met de uitstekende aanvallers Sjors Storkhorst en Jens Schutten en de sterke middenvelders Jouke Knippenborg, Wouter Pillen en Waldo Rhebergen levensgevaarlijk zijn. Ook FC Winterswijk ondervond zaterdagavond de kracht van RKZVC, dat na de titel van vorig seizoen in de derde klasse voor de tweede keer op rij kampioen werd, aan den lijve.

Terechte kampioen
"RKZVC is de terechte kampioen'', zo gaf FC Winterswijk-aanvoerder Mike Leuijerink naderhand aan. "Ze hebben een goede ploeg. Achterin staan ze uitstekend, hun middenvelders hebben een goede trap en ze hebben snelle aanvallers. Het is moeilijk te zeggen, maar als ze dit spel blijven spelen, zijn ze in de eerste klasse niet kansloos.''

Op De Greune Weide kon FC Winterswijk de thuisclub aanvankelijk nog wel redelijk tegenstand bieden. De gasten hadden regelmatig balbezit, maar slaagden er maar mondjesmaat in om het hechte verdedigingsblok van acht spelers dat RKZVC bij balverlies voor het eigen strafschopgebied optrok, te omspelen. Winterswijkse kansen waren er dan ook amper.

Levensgevaarlijk
Daarentegen was RKZVC, in de omschakeling, wel levensgevaarlijk. Sjors Storkhorst profiteerde in de 21ste minuut op een door Jens Schutten doorgekopte bal van het gebrek aan rugdekking in de Winterswijkse defensie (1-0), vier minuten voor rust scoorde Jouke Knippenborg op een pass van Storkhorst de tweede Zieuwentse treffer.

"In de eerste helft speelden we tot de zestien meter nog wel goed'', aldus Leuijerink. "Zij gaven veel foute passes, maar kenden wel twee gevaarlijke momenten waaruit ze scoorden. RKZVC wil de tegenstander het spel laten maken en is in de omschakeling levensgevaarlijk. In de rust zeiden we tegen elkaar dat we beter waren, maar dat het wel 2-0 stond.''

Zwaarste nederlaag
Vrijwel meteen na rust werd het 3-0 na opnieuw een omschakelingsmoment. Na balverlies van Roald Vink belandde de bal bij Schutten, uit wiens pass Storkhorst FC Winterswijk-doelman Niels Janssen passeerde. Daarmee was het duel beslist en waren de gasten niet meer bij machte het RKZVC nog lastig te maken. "Bij die 3-0 knakte het'', aldus Leuijerink. In de 65ste minuut bepaalde Wouter Pillen uit een vrije trap van Sven Jurjus de eindstand op 4-0. Daarmee leed FC Winterswijk de zwaarste nederlaag van dit seizoen en kwam er een einde aan een reeks van dertien wedstrijden zonder nederlaag.

Naar vierde plek
Door het verlies bij RKZVC en de 1-2 zege van Leones bij Spero, heeft FC Winterswijk evenals Leones 35 punten uit 21 wedstrijden maar staat FC Winterswijk nu op basis van het doelsaldo vierde in plaats van derde. Ook AZC (22-35), Vorden (22-35) en Spero (21-33) komen nog in aanmerking voor een van de twee nog te verdelen nacompetitieplaatsen. FC Winterswijk speelt nog thuis tegen Vorden en Rheden en uit tegen WAVV.

Drie finales
In die wedstrijden zullen punten moeten worden gepakt, zo beseft ook Leuijerink. "Het is een cliché, maar het zijn drie finales'', aldus de FC Winterswijk-aanvoerder, die uiteraard zaterdagavond nog niet op de hoogte was van de resultaten van de andere, op zondag, gespeelde wedstrijden. "We zullen negen punten moeten pakken. Daar moeten we in blijven geloven, ondanks het resultaat van vandaag. Als we dat niet doen, kunnen we er net zo goed mee stoppen.''

Hamstring
Betekende het duel tegen RKZVC uiteindelijk een enorme domper voor FC Winterswijk, ook voor Leuijerink persoonlijk was de wedstrijd een tegenvaller. Want de middenvelder haalde het einde van de ontmoeting niet. Een kwartier voor tijd greep hij naar de hamstring, even later liet hij zich vervangen door Drejton Pepa. "Uit voorzorg en we stonden toch al met 4-0 achter'', aldus Leuijerink, voor wie zijn noodgedwongen wissel min of meer symbolisch is voor zijn seizoen. Want hij heeft al met het nodige blessureleed te maken gehad.

In de thuiswedstrijd tegen AZC van zondag 11 september liep hij een enkelkwetsuur op, die hem tot zondag 16 oktober, toen hij in de uitwedstrijd tegen Concordia Wehl als invaller zijn rentree maakte, aan de kant hield. En in de winterstop liep hij tijdens een oefenduel tegen het Duitse TUS Bocholt een hamstringblessure op, die hem tot zondag 26 maart aan de kant hield. Toen maakte hij tegen SDOUC, ook als invaller, weer zijn opwachting.

Negen duels gemist
In totaal miste Leuijerink deze voetbaljaargang al negen duels, wat voor hem helemaal nieuw is. Want hij was de voorgaande seizoenen verre van blessuregevoelig. "Dit is voor mij een rotseizoen'', zo windt hij er geen doekjes om. "Ik speel nu acht jaar in het eerste (eerst bij WVC, daarna bij FC Winterswijk, BK), in die tijd heb ik minder dan vijf wedstrijden vanwege blessures gemist. En dan nu zo'n seizoen. Toekijken is echt niet te doen, is echt klote.''

Zondag thuis
FC Winterswijk speelt zondag thuis tegen Vorden, waarvan het eerste duel dankzij een goal van routinier Maarten Sesink met 0-1 werd gewonnen. De aanvang is om 14.00 uur.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant