Wethouder Wim Aalderink van Winterswijk, namens de zeven gemeenten, en Paul Gillisen van Munckhof dat het vervoer gaat vormgeven, openen de deur van het callcenter, als starthandeling van ZOOV. Foto: Lydia ter Welle
Wethouder Wim Aalderink van Winterswijk, namens de zeven gemeenten, en Paul Gillisen van Munckhof dat het vervoer gaat vormgeven, openen de deur van het callcenter, als starthandeling van ZOOV. Foto: Lydia ter Welle

ZOOV Reisplanner van start

Algemeen

ACHTERHOEK - ZOOV is de nieuwe naam voor het vervoersysteem dat de hele Achterhoek bereikbaar maakt voor iedere reiziger. Donderdag 1 december werd de start gemarkeerd met de officiële opening van ZOOV Reisplanner. Regiotaxireizigers kunnen vanaf nu bij ZOOV Reisplanner (telefoon 0900 – 9874) hun ritten voor 2017 boeken. Per 1 januari gaan de taxi's voor ZOOV rijden.

Door Lydia ter Welle

ZOOV is het initiatief van de Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk. Met ZOOV nemen zij gezamenlijk het stokje over van Regiotaxi Gelderland, om vanaf 1 januari 2017 het regiotaxivervoer te gaan verzorgen in de Achterhoek. Dan draagt de provincie Gelderland het regiotaxivervoer over aan de Gelderse gemeenten. "In de Achterhoek zien we dit als een enorme kans om bij te dragen aan het leefbaar houden van onze mooie streek. In onze regio zijn nu eenmaal niet alle voorzieningen vlak om de hoek. Wij willen zorgen dat ze wél gemakkelijk bereikbaar zijn voor iedereen. Als het aan ons ligt, brengen we de komende jaren nog veel meer vormen van vervoer onder bij ZOOV, zoals bijvoorbeeld leerlingenvervoer. We hebben de ambitie om de hele Achterhoek bereikbaar te maken voor elke reiziger", aldus wethouder Wim Aalderink van de gemeente Winterswijk namens de deelnemende gemeenten.

Nieuw bij ZOOV
Nieuw is dat bij ZOOV het pasjessysteem verdwijnt. Ook het systeem van zones verdwijnt. Reizigers betalen een bedrag per km. Ook nieuw is dat de ZOOV Reisplanner alle vervoersvormen betrekt in het reisadvies. Ook alternatieven worden gemeld, zoals het vrijwilligersinitiatief van de Naoberbus of de dorpsauto. ZOOV bestaat uit ZOOV Reisplanner, ZOOV Klantenservice en ZOOV Beheer. Bij ZOOV Reisplanner kunnen reizigers voortaan hun reizen boeken. De reisplanner is bereikbaar via telefoonnummer 0900 – 9874, de website zoov.nl en via een app. Nieuw is dat de telefonisten de reiziger ook voorzien van reisadvies, als er voor een bepaalde reis ook alternatieve reismogelijkheden zijn. ZOOV Reisplanner wordt beheerd vanuit de regiecentrale van personenvervoerder Munckhof die voor de gemeenten het vervoer uitvoert.

Klantenservice
ZOOV Klantenservice (tel. 0543-543545) is bereikbaar voor vragen van reizigers en is tevens het centrum voor reacties en klachten. ZOOV Klantenservice is ondergebracht bij de gemeente Winterswijk. Datzelfde geldt voor ZOOV Beheer. Dit is de organisatie achter het Achterhoekse vervoersysteem. ZOOV Beheer vertegenwoordigt de zeven deelnemende gemeenten.

Callcenter
Met de start van ZOOV gaat een Achterhoekse wens in vervulling: lokale invulling van het callcenter. De dertien medewerkers van Hamaland die bij het callcenter werken, hebben hun werkplek nu nog in het voormalige Hamalandpand aan de Gallileïstraat in Lichtenvoorde. "Maar zij krijgen straks hun werkplek in het gemeentehuis van Oost Gelre, dat momenteel wordt verbouwd", aldus Paul Gillisen van Munckhof. Hij ondertekende op de startbijeenkomst van ZOOV de detacheringsovereenkomst voor de medewerkers. "Wij geven reizigers niet alleen advies over de reismogelijkheden, ook plannen wij de ritten in bij de gecontracteerde taxibedrijven", aldus Paul Gilissen van Munckhof. Gillissen geeft aan de start van ZOOV op 1 januari met vertrouwen tegemoet te zien. "Ik zal niet beweren dat er niets mis gaat, maar we hebben natuurlijk wel veel geleerd van de problemen die zich in de Regio Arnhem-Nijmegen voordeden."

Vervoer start op 1 januari
Komende weken worden de laatste voorbereidingen getroffen om per 1 januari ook met het vervoer zelf van start te gaan. Vanaf 1 augustus 2017 komt ook het leerlingenvervoer bij ZOOV. Hiervoor start de aanbesteding begin volgend jaar.

Reizigers die op dit moment reizen via Regiotaxi Gelderland hebben reeds informatie over ZOOV ontvangen. Komende weken ontvangen zij uitgebreidere informatie.


www.zoov.nl

ZOOV Reisplanner: tel. 0900 – 9874

ZOOV Klantenservice: tel. 0543-543545

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant