Discussies en gedachtewisselingen bij  de groepen. Foto: Ferry Broshuis
Discussies en gedachtewisselingen bij de groepen. Foto: Ferry Broshuis

'Beter Duits leren en Duitsers beter leren kennen'

Algemeen

REGIO - De gedachtewisseling over het thema 'Hoe kunnen we scholieren en leerlingen voorbereiden op het leven in een internationale Duits-Nederlandse Euregio?' had dinsdagavond 27 september één duidelijke conclusie: we moeten beter Duits leren en ook meer met onze oosterburen omgaan, op tal van terreinen.

Door Ferry Broshuis

Op initiatief van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk werd over dit onderwerp in De Storm een brainstormavond gehouden met vertegenwoordigers uit het voortgezet onderwijs, bedrijfsleven en overheidsorganisaties. Wethouder Ilse Saris van Winterswijk opende de avond en kon al meteen met de nodige trots vertellen dat Winterswijk de Duitse lessen op de middelbare school nu met een jaarlijks bedrag van 10.000 euro ondersteunt, waarmee leerlingen het bekende en internationaal erkende Goethe-certificaat kunnen halen.

Belang
Het belang van een betere kennis van de Duitse taal en van Duitsland zelf werd nog eens flink onderstreept door Freddy Heinzel, Honorair Consul der Nederlanden. Hij trakteerde de aanwezigen op een aantal interessante en wetenswaardige feiten. "Wij hebben Duitsland enorm nodig als je bedenkt dat we op wereldschaal de op twee na de belangrijkste handel - en investeringbetrekkingen hebben met Duitsland. Alleen Amerika en Canada gaan ons daarin nog voor", aldus Freddy Heinzel.
Hij wees ook op de intensieve samenwerking tussen Nederland en Duitsland op regeringsniveau. "Bondskanselier Angela Merkel en minister-president Mark Rutte staan aan de top van de samenwerking tussen landen in Europa. Met al die contacten met Duitsland is het natuurlijk van onschatbaar belang om die Duitse taal te kunnen spreken. En juist daar schort het nog wel eens aan. Er zijn onderwijsinstellingen die zelfs het vak Duits in het onderwijspakket hebben geschrapt."

Samen lessen volgen
Die laatste ontwikkeling is natuurlijk wel erg hard tegen het zere been. Uit de gesprekken die daarna in drie groepen werden gehouden over zaken als buurtaalonderwijs, uitwisselingsactiviteiten en stages, beroepsoriëntatie en studiemogelijkheden, bleek dat er nog veel praktische problemen zijn te overwinnen. De uitwisseling met leerlingen en studenten loop soms wat stroef; het zou veel beter zijn als klassen aan weerszijden van de grens ook deels samen les zouden hebben, dat diploma's over en weer beter zouden worden erkend , enzovoort. Duits zou een verplicht vak op de scholen moeten zijn. Er was een docent van Duitse zijde die zelfs pleitte voor het vak Duits-Nederlands en omgekeerd op de basisscholen. En dan niet een uur per week, maar minimaal drie om effect te hebben. Dat er ook op rijksniveau aan beide zijden afstemming moet plaatsvinden, lijkt dan logisch.

Er werd op het eind zelfs een voorstel gedaan om een werkgroep op te richten om de plannen en suggesties verder uit te werken. Er is nog een lange weg te gaan, maar als je de honorair consul Freddy Heinzel moet geloven dan heeft een mens eigenlijk drie talen nodig: de eigen taal, het Engels en absoluut de taal van de buurman en dat is Duits!

De Winterswijkse burgemeester Thijs van Beem van in gesprek met Freddy Heinzel (rechts). Foto: Ferry Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant