Een scène uit de film Een man die Ove heet. Foto: PR
Een scène uit de film Een man die Ove heet. Foto: PR

Filmhuis: Een man die Ove heet

Algemeen

WINTERSWIJK - Stichting Filmhui Winterswijk vertoont op dinsdag 4 oktober de film Een man die Ove heet. De voorstelling beginnen om 18.30 en om 21.00 uur in servicetheaer Skopein aan de Meddosestraat in Winterswijk. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Een man die Ove heet, gebaseerd op de gelijknamige wereldwijde bestseller van Fredrik Backman, was in thuisland Zweden goed voor bijna twee miljoen bezoekers. Dat snappen we helemaal, het is een heerlijke feelgoodfilm.

Ove is een Zweedse knorrepot van tegen de zestig die sinds het overlijden van zijn vrouw nergens plezier meer aan beleeft. Hij is al jaren geleden afgezet als voorzitter van de bewonersraad, maar hij blijft hardnekkig die rol spelen. Verzuurd en verbitterd maakt hij een dagelijks rondje door zijn woonwijkje om alles en iedereen te controleren en te corrigeren. Afval goed gescheiden? Garageboxen afgesloten? Fietsen juist geparkeerd?

Ove wil zich dolgraag bij zijn vrouw in het hiernamaals voegen en hij besluit dan ook om uit het leven te stappen. Maar geobsedeerd als hij is door het vermeende wangedrag van zijn buren moet hij telkens weer de strop van zijn nek halen om eerst in te grijpen. Achteruit inparkeren? Let op die brievenbus, dat gaat zomaar niet!

Maar dan komen er nieuwe mensen in de wijk wonen en die zetten Oves leven op zijn kop. Die nieuwe overbuurman die Oves brievenbus plet blijkt een wat sullige Zweedse man te zijn die is getrouwd met een hoogzwangere Iraanse. Deze opgewekte Parvaneh weet met haar vrolijkheid, daadkracht en doorzettingsvermogen Oves leven opnieuw kleur te geven. Wat volgt is een komisch en hartverwarmend verhaal waarin Ove langzaam ontdooit en weer plezier in zijn leven krijgt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant