De aankomst van de fietsers nok Top Art in Winterswijk.  Foto: Lydia ter Welle
De aankomst van de fietsers nok Top Art in Winterswijk. Foto: Lydia ter Welle

Estinea neemt een kijkje bij de buren

Algemeen

AALTEN/WINTERSWIJK - Even na tien uur op zaterdagmorgen vertrekt een een groep toerfietsers bij de locatie Hogestraat van Estinea voor een tocht van zo'n 65 km (van Aalten, via Winterswijk, Eibergen terug naar Aalten) of van zelfs zo'n 120 km (bij Eibergen zal een groep de 65 km-route verlaten voor een extra lus via Enschede). De tocht is de opmaat naar de activiteit die Estinea voor deze zaterdag op het programma heeft staan. getiteld 'Een kijkje bij de buren'.

Door Lydia ter Welle

De deelnemers aan de toertocht zijn - naast medewerkers en cliënten van Estinea - vrijwilligers, onder andere van de stichting Vrienden van Estinea, en anderen die het doel van de tocht een warm hart toedragen. Dat is de verbindende factor vormen tussen diverse locaties van Estinea, dit jaar die in Aalten, Winterswijk, Eibergen en Enschede. Boudewijn Inja legt uit: "Met 'Een kijkje bij de buren' willen we onze cliënten en hun ouders, familieleden en vrijwilligers in beweging krijgen. Vanmiddag tussen half twee en half vijf is het de bedoeling dat cliënten met hun familie, vrijwilligers en begeleiders op de (duo- of rolstoel)fiets of tandem stappen, de rollater of rolstoel pakken en pad gaan om bij een andere locatie van Estinea in hun woonplaats een kijkje te nemen. Een kijkje bij de Estinea-buren dus. Daardoor komen mensen ook eens op een locatie waar ze anders niet zo snel zullen komen. Maar vooral ook om te bereiken dat iedereen samen in beweging komt. En hoe kunnen we daar nu beter een voorbeeld voor geven dan door vanmorgen de racefietsen te pakken en deze toertocht te rijden!"

In het pelotonnetje van zo'n 25 fietsers rijdt ook wethouder Henk Rijks mee. "Nee, geen ontbijt in het Dinxperse Kulturhus voor mij, dus, en ook niet de oplevering van de opknapbeurt van de omgeving Blauwe Meer in mijn woonplaats. Maar het is mijn eigen keuze hoor, want ik vind dit ook heel erg leuk om te doen!"

Zo'n kleine drie kwartier na vertrek uit Aalten arriveert de groep fietsers bij Top Art in de Meddosestraat in Winterswijk. In de cadeauwinkel, waar cliënten van Estinea werken, volgt een stop voor een kop koffie. Als de groep fietsers arriveert, staat ook Joost buiten klaar om hen welkom te heten. De slechtziende cliënt van Estinea is zelf enthousiast fietser. "Volgend jaar doe ik ook mee. Ik heb wel een tandem, maar dan moet ik wel een voorfietser hebben. Jou bijvoorbeeld", beslist hij, André Zweerink, een van de organisatoren de hand drukkend. "Dat komt mooi uit, want volgend jaar is Dinxperlo (waar Joost woont; red.) aan de beurt om in de toertocht te worden opgenomen", antwoordt Zweerink, daarmee aangevend dat de organisatoren hopen dat deze toertocht en het Kijkje bij de Buren een jaarlijks terugkerend fenomeen worden.

Het vertrek van de toertocht van de locatie Hogestraat in Aalten. Links, met het donkere shirt, wethouder Henk Rijks. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant