Majorettes van weleer doen weer mee aan de optocht. Foto: Birgitta Maas
Majorettes van weleer doen weer mee aan de optocht. Foto: Birgitta Maas

Oud- majorettes de Eendracht lopen opnieuw mee in optocht

Algemeen

WINTERSWIJK – Veertig jaar geleden liepen er voor het eerst majorettes voor het muziekcorps De Eendracht. Dit jaar zullen tijdens het bloemencorso enkele van de oudgedienden nog één keer mee lopen in de optocht. "We hebben het corso altijd zo leuk gevonden. Daarom wilden we nog één keer meedoen en een straatshow opvoeren", zegt Anita Visser, die er in het begin al bij was. Het 'jubileum' was daarvoor een mooie aanleiding.

Door Bernhard Harfsterkamp

'Je verleert het niet'
Ester Wijkamp, die leidster is van de huidige generatie majorettes, heeft samen met Anita Visser het initiatief genomen voor deze kleine reünie. Daarbij is niet alleen gekozen voor de majorettes van het eerste uur, maar ook voor personen die in de jaren erna actief waren. In april kwamen ze voor het eerst bij elkaar en zijn ze al begonnen met oefenen. "Je verleert het niet", zegt Visser. "Maar je moet wel blijven oefenen. De eerste keer lopen was wel weer een dingetje. Maar iedereen had het zo weer in de smiezen. We hebben dapper ons best gedaan." Ze doen niet mee in strakke pakjes, want 'zo jong zijn we niet meer'. Toch is er wel aandacht aan de kleren besteed, die ze speciaal voor hun optredens hebben aangeschaft in de kleuren blauw en zwart, de huidige kleuren van De Eendracht.

Laten zien dat ze het nog kunnen
De majorettes zijn tegenwoordig onderdeel van gymnastiekverenging Penta, maar lopen nog wel enkele keren per jaar voor het muziekcorps. "De straatshow zit er nog niet ingebakken", zegt Visser. "Maar we zijn wel serieus bezig om goed voor de dag te komen. We willen laten zien dat we het nog kunnen." Ze hoopt dat de toeschouwers iets als 'die olde mutsen kunnen het echt nog' uitroepen.
Dinsdag is er een marsrepetitie samen met het hele orkest. "Wij lopen tussen de jonge majorettes en de drumband in", vertelt Visser. Met een bordje zullen ze het publiek attent maken op het 40-jarig jubileum. Onderweg zullen ze enkele keren een straatshow opvoeren. De dames hebben er vertrouwen in dat ze goed uit de verf zullen komen.

Lees meer over het Volksfeest Winterswijk in het speciale magazine, komende week bij Achterhoek Nieuws Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant