Afbeelding

Randbericht | Melkfabriek

Algemeen

Bij het bladeren in de prachtige Gids voor Winterswijk en omgeving, geschreven door G.J. Meinen omstreeks 1919 trof ik een advertentie aan van de Winterswijksche Coöperatieve Zuivelfabriek. "1200 melkleverende leden", staat erbij. Die voerden 15 miljoen liter melk per jaar aan. De fabriek begon in 1895 met 265 leden, die 820 koeien hadden. Die zorgden voor twee miljoen liter melk.

Bij het 60-jarig bestaan werd al 29 miljoen liter melk aangevoerd. In de jaren zeventig ontwikkelde de fabriek zich tot een van de grootste kaasfabrieken van Europa. Er werd 250 miljoen liter melk verwerkt. Daarvan werd 25 miljoen kilo Goudse kaas gemaakt. Begin 2001 sloot deze grote werkgever van Winterswijk de poorten. Daarna werd het fabriekscomplex al snel gesloopt.
Het terrein heeft daarna lang braak gelegen. Die kans moet je de natuur niet geven. Ruim tien jaar later had zich er een fraai natuurgebiedje ontwikkeld, waar ik graag naar toe ging als ik niet te ver van huis wilde gaan. In de zomer profiteerden vele vlinders, zweefvliegen, kevers en veel meer insecten van alle planten die er bloeiden. Onwetenden noemden dit waardeloze braak en een rotzooitje, terwijl ze intussen bezig waren met een plan om hier een zorghotel te vestigen. Daarbij moest de fraaie groene omgeving voor meerwaarde zorgen.
Ik vraag me nog steeds af waarom de fraaie groene omgeving die de onwetenden niet zagen moest verdwijnen. Er groeiden zelfs rode lijst soorten als de gevlekte orchis. Strikt genomen had de natuur hier niet zomaar vernietigd mogen worden. Een jaar later blijkt het zelfs volstrekt onnodig te zijn geweest. Er is weliswaar een weg over het terrein aangelegd, maar het terrein er naast had groen kunnen blijven. Bijna niemand durft het nog te zeggen, maar dat hotel komt er nooit.
Die weg is daarom een zinloze investering. Natuurlijk moet zo'n weg een naam krijgen. De gemeente laat zich daar altijd bij adviseren door een werkgroep, waarin mensen zitten met historische kennis en gevoel voor interessante nieuwe straatnamen. Ze hebben Winterswijk vorig jaar nog verrijkt met de Stip, de Middenlijn, de Tribune, de Lat en de Bank. Of hun advies dit keer is genegeerd of dat ze een keer geen inspiratie hadden weet ik niet, maar de naam die de overbodige weg krijgt is Beatrixpark geworden. Tja, dat lag er al. Verlengd Beatrixpark zou dan nog enigszins begrijpelijk zijn geweest.
Waarom is er niet gekozen voor een naam die sterk herinnert aan de voormalige glorie van het terrein waar het overheen is aangelegd. Een Boterstraat kennen we in ons dorp al en directeur Jan Stienstra kreeg een bescheiden weg, maar er is geen andere straatnaamherinnering aan die enorme melkfabriek. Had de weg naar een andere belangrijke directeur genoemd. De Jelte Kolhoffallee had me passend geleken. Of gewoon simpel Melkweg. Kom op, Winterswijkers. Bestook ons gemeentebestuur met brieven. Laten we zorgen dat het Beatrixpark een betere naam krijgt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant