Foto: PR
Foto: PR

Jubileum wordt gevierd met open dag

Algemeen

Zestig jaar melkveebedrijf Scholten-Oonk

WOOLD - Dit jaar viert de familie Scholten-Oonk uit Winterswijk-Woold het zestig jarig bestaan van haar melkveehouderij met een feestelijke open dag. Tijdens de open dag kan iedereen met eigen ogen zien waar een hecht familiebedrijf toe in staat is.

De familie Toonk, grootouders van Lianne Scholten-Oonk, startten zestig jaar geleden met hun melveebedrijf in het Woold. In voor- en tegenspoed werd het bedrijf opgebouwd en voortgezet van moeder op dochter en van dochter op kleindochter. Alfred en Lianne Scholten-Oonk zijn de derde generatie op het bedrijf. Zij breidden hun melkveehouderij de afgelopen jaren flink uit. Zo werd in 2008 een gloednieuwe melkveestal gebouwd op de plek van hun oude stal. In 2010 investeerden ze in arbeidsbesparende melkrobots die de koeien automatisch melken. In 2015 kocht de familie Scholten-Oonk nogmaals een melkrobot en breidde ze haar melkveestal verder uit. Er kwam toen ook een automatisch voersysteem dat elke dag een aantal keren de juiste portie vers kuilvoer, maïs, krachtvoer, vitaminen en mineralen mengt. Door deze investering voert de familie Scholten haar dieren voortaan meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid voer. De dieren benutten het voer daardoor beter en er blijft nooit voer over. Bovendien komen alle dieren nu beter aan bod als het om eten gaat.

Melkrobots, energie en natuur
Tijdens de open dag kunnen de bezoekers genieten van een melkveebedrijf met weidegang dat volop in bedrijf is. Zo kan iedereen met eigen ogen zien hoe slimme melkrobots koeien automatisch melken en hoe een computergestuurde voerautomaat de dieren voert. In de kalveropfokstal groeien de kalfjes van de familie Scholten op tot ze een jaar oud zijn. Ze drinken er melk uit een speciale melkautomaat. De familie Scholten maakt gebruik van een voorkoelsysteem dat warmte uit de melk haalt nog voordat het de koeltank inloopt. Daarmee bespaart ze energie voor het koelen van de melk en warmt ze water voor het reinigen van de stal duurzaam op. Tijdens de open dag kan iedereen zien hoe vliegen succesvol biologisch worden bestreden met behulp van de roofvlieg en sluipwesp. De familie Scholten bewerkt 88 hectare land. Een deel daarvan bewerkt ze volgens een speciaal natuurbeheerplan met bijvoorbeeld granen en natuurlijk grasland. Daarmee draagt ze bij aan het in stand houden van een mooie, waardevolle en natuurlijke omgeving rond Winterswijk.

Tijdens de open dag is iedereen van harte welkom. De familie Scholten-Oonk en hun toeleveranciers beantwoorden graag de vragen van hun bezoekers. Zo ontmoet men er de loonwerker, dierenarts en voerleverancier. De open dag aan de Wooldseweg 88 in het Woold bij Winterswijk is op zaterdag 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant