Bennie Hubers reikt de beker uit aan obs Kotten. Foto: Tonnie Voortman
Bennie Hubers reikt de beker uit aan obs Kotten. Foto: Tonnie Voortman

Feestelijke bekeruitreiking in Kotten

Algemeen

WINTERSWIJK - Basisschool Kotten heeft dit jaar opnieuw de felbegeerde fietscontrole-beker in de wacht gesleept. Bennie Hubers, vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland, afdeling Winterswijk, reikte de beker afgelopen donderdagmiddag uit. Ook was er voor alle kinderen van school Kotten een traktatie.

Van alle basisscholen in Winterswijk die meededen aan de jaarlijkse fietscontrole, had Kotten het hoogste percentage goedgekeurde fietsen: 97,87 %. Daarmee bleven ze basisschool 't Kempken uit Meddo (97,09%) maar net voor. Juf Connie Grevers schaamde zich bijna, om de beker wederom in ontvangst te nemen: "Ik gun het andere scholen ook eens de beker te winnen. Wij hebben al zo vaak gewonnen."

Veilgheid voorop
Marcel Zieverink en Bert Grevers van VVN-Winterswijk benadrukten dat de (mooie) beker niet het doel is, maar het middel. "Het gaat erom, dat de kinderen een veilige fiets hebben." Daarvan maken sommige scholen serieus werk. Zoals Kotten en Meddo, die zelf een vóórkeuring uitvoeren, zodat er nog gelegenheid is om gebreken te verhelpen, voordat de vrijwilligers van VVN-Winterswijk langskomen voor de officiële keuring. Uiteindelijk ligt de verantwoording bij de ouders. Het is soms heel sneu, dat een fiets afgekeurd wordt en het kind geen sticker krijgt; het kind kan er niets aan doen.

In totaal controleerden de vrijwilligers van VVN-Winterswijk dit jaar 921 fietsen op de Winterswijkse basisscholen. Andere jaren werden veel meer fietsen gekeurd, maar de directie van de 4 Accent-scholen in Winterswijk (Juliana, Emma, Wilhelmina en Bataaf) heeft besloten niet meer mee te doen aan VVN-activiteiten.

Gemiste kans
Een gemiste kans, volgens voorzitter Joost Warring. "Het kost een school weinig tijd en het is wel een vakkundige keuring. Het gaat om de veiligheid van de kinderen." Bovendien heeft de politie aangekondigd, dat ze na 1 december gaan verbaliseren bij ondeugdelijke fietsverlichting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant