Brandveilige feestdagen

Algemeen

REGIO - De feestdagen liggen weer in het verschiet. Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland wil iedereen graag een paar tips geven om dit feest gezellig, maar ook (brand)veilig te vieren.

Wie kiest voor een natuurlijke boom, kan deze het best in de verste hoek van de kamer zetten, gezien vanaf de uitgang van de kamer. De boom hoort zeker niet in de loop- of vluchtroute of dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen te staan. Hij moet goed stevig staan. De boom is minder brandbaar als hij vocht kan opnemen en vasthouden. Mocht de boom veel naalden verliezen of bruin worden, dan is het beter om de boom weg te halen. Het is handig om een boom te kopen die niet te groot is voor de kamer. Echte kaarsjes in de boom wordt ernstig ontraden: een moment van onoplettendheid kan de boom in een fakkel doen veranderen.

Verlichting
• Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting, bijvoorbeeld met een KEMA-keur en controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd.
• Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan.
• Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer.
• Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt en schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Feestversiering
Slingers, textiel, vlaggetjes en andere versieringen zijn bepalend voor de snelheid waarmee een brand om zich heen grijpt. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt de risico's bij brand. Het is verkrijgbaar in de reguliere handel. Vraag er nadrukkelijk om. Op de verpakking is te zien of de versiering brandveilig is. Bij twijfel is het beter om de versieringen niet aan te schaffen. Verder moet men zorgen dat versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden. Wie de versiering ophangt met ijzerdraad, zorgt dat het niet snel naar beneden valt. Natuurlijk dennengroen is zeer brandbaar, en dus niet geschikt voor versiering.

Kaarsen
Kaarsen staan het veiligst in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal zijn niet brandveilig. Kaarsen moeten niet te dicht bij een warmtebron (bijvoorbeeld op de vensterbank) staan. Door warmte kunnen kaarsen week worden en ombuigen. Zet kaarsen ook niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals de gordijnen. Wie kinderen en/of huisdieren heeft, moet de kaarsen buiten hun bereik houden en hen nooit alleen laten met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten. De kaarsen in kerststukjes kan men beter niet aansteken. Wie dat toch doet, moet de kaarsen dan niet te ver opbranden en het kerststukje in het zicht zetten. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor olielampen, gelbranders en dergelijke.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant