Bestaand landschap wil men behouden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bestaand landschap wil men behouden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Mening bewoners bouwsteen voor omgevingsvisie

Algemeen

Vijf inloopavonden goed bezocht

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De gemeente is bezig met de voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan buitengebied, dat in de toekomst omgevingsplan genoemd gaat worden. Voordat aan dat plan gewerkt wordt zal er eerst een omgevingsvisie opgesteld te worden. Om na te gaan wat de wensen en ideeën van de bewoners zijn, zijn er in de afgelopen weken vijf inloopavonden georganiseerd in de buurtschappen. "De houding van de mensen op de avonden was positief", vertelt Arjen Vedder, de ambtenaar die verantwoordelijk is voor de omgevingsvisie. Heel veel nieuwe inzichten leverden de avonden niet op. "Het eerste grove beeld is wel herkenbaar en komt overeen met dat van de laatste jaren." Bijvoorbeeld zoals enkele jaren geleden al weergegeven in de buurtschappenvisie.

Eerst luisteren
De vijf avonden werden door 256 mensen bezocht, De meeste mensen, 70, kwamen op de bijeenkomst voor Ratum, Henxel en Huppel. De gemiddelde leeftijd was 54 en 74% van de aanwezigen was man. Na een korte presentatie werden acht thema's besproken en werden inspiratievragen gebruikt om de meningen te peilen. Het verslag van de avonden is een van de bouwstenen voor de omgevingsvisie. Daarnaast zijn er gesprekken met belangenorganisaties zoals de landbouw- en natuurorganisaties. Tenslotte is er nog het eigen gemeentelijk beleid. "Deze drie pakketjes", zegt Vedder, "worden aan de gemeenteraad en de belangenverenigingen in de buurtschappen voor commentaar aangeboden." Daarna wordt de visie uitgewerkt. "We luisteren goed naar de partijen in het gebied, voordat we de visie maken." In het verleden was het andersom. Dan had de gemeente al een kant en klare visie, waarop anderen alleen nog commentaar konden geven.

Megastallen
Vedder heeft de op de avonden verzamelde meningen nog niet geanalyseerd, maar een algemeen beeld kan hij al wel geven. Zo blijkt er nog steeds behoefte aan meer woningen in het buitengebied. Daarbij gaat het niet zozeer om nieuwbouw. "Er werd gepleit om het splitsen van woningen gemakkelijker te maken." Onder allerlei voorwaarden kan dat al wel, maar de regeling zou versoepeld kunnen worden. De landbouw wordt nog steeds als een heel belangrijke sector gezien. "Over de wenselijkheid van megastallen zijn de meningen verdeeld", zegt Vedder. Lastig daarbij is dat er geen duidelijke definitie is van wat een megastal is. "Gaat het om het grote aantal dieren. Of is er verzet tegen de ruimtelijke impact van zo'n stal." Duidelijk is dat de bewoners geen grote stallen wensen in de landschappelijk waardevolle delen.

Meer mogelijkheden
Voor niet agrarische bedrijvigheid, zoals loonwerkers en aannemersbedrijven, willen de bezoekers van de avonden ruimte houden. "Die worden als belangrijk voor de leefbaarheid gezien", zegt Vedder. Als de bedrijven te groot worden moeten ze verplaatst worden naar het bedrijventerrein. Op de bestaande erven zouden meer mogelijkheden kunnen komen voor bedrijvigheid. Hiervoor heeft de gemeente al beleid ontwikkeld, maar het zou gemakkelijker gemaakt kunnen worden om niet alleen bestaande gebouwen her te bestemmen maar ook nieuw te bouwen. "Het uitgangspunt blijft wel dat er dan bestaande gebouwen gesloopt moeten worden", zegt Vedder. Die te slopen gebouwen kunnen op een ander perceel staan. Aan de rand van de bebouwde kom van Winterswijk verwacht Vedder geen nieuwe bedrijventerreinen en grote nieuwe woonwijken meer.

Bestaand landschap behouden
Het landschap wordt hoog gewaardeerd, met name de rust. "De aanwezigen willen de bestaande landschappelijke kwaliteit behouden." Dat is volgens Vedder ook belangrijk voor de verdiencapaciteit van de recreatiebedrijven. Aan het aanleggen van nieuwe natuur bleek minder behoefte, zeker niet op plekken waar het geen zin zou hebben. "Ga niet allerlei nieuwe natuur verzinnen was de boodschap", zegt Vedder. Voor het beter verbinden van bestaande natuur was echter wel draagvlak. De bewoners van het buitengebied voelen er weinig voor om van alles streng vast te leggen. Volgens Vedder gaat dat niet gebeuren. "Veel mensen hebben nog het bestemmingsplan van 20 jaar geleden in hun hoofd, waarin alles gedetailleerd was vastgelegd. Er is sindsdien al veel meer mogelijk. Misschien moeten we dit als gemeente duidelijker communiceren."

Fietspaden
De bewoners van het buitengebied willen meer doen aan duurzame energieopwekking. De mening over windmolens zijn daarbij verdeeld. "Daar waren felle reacties tegen. Dat moeten we niet doen, werd gezegd." Meer draagvlak is er voor zonne-energie. Op het gebied van de infrastructuur waren er geen grote wensen, behalve dan dat tijdens de inloopavonden opnieuw op een snelle aanleg van een glasvezelnetwerk werd gevraagd. In het oog springend was dat er sterk werd aangedrongen om het onderhoud van de fietspaden te verbeteren, onder andere vanwege de elektrische fiets.


Wedstrijd Gelders Nieuwsfoto

BREDEVOORT - Ook dit jaar organiseert Foto21 in Bredevoort de wedstrijd Gelders Nieuwsfoto 2015.

Elke fotojournalist die meedoet aan Gelderse Nieuws Foto 2015 maakt kans op de vakjuryprijs of de Gelderlander Publieksprijs. De dertig door een vakjury genomineerde foto's worden op 3 plekken in de provincie tentoongesteld. Bij Foto21 in Bredevoort, in cultuurcentrum Rozet in Arnhem en bij Coda museum in Apeldoorn in de maanden februari en maart 2016. Alle inzenders voor de Gelders Nieuws Foto 2015 kunnen ook een journalistieke fotoreportage insturen die eveneens door het publiek en de vakjury wordt beoordeeld. De winnaar van de GNF 2015 ontvangt een geldbedrag van duizend euro. De winnaar van de journalistieke reportage ontvangt een reportage-opdracht van de provincie Gelderland ter waarde van tweeduizend euro. Fotografen die geïnteresseerd zijn kunnen informatie inwinnen over spelregels en inzendtermijn bij Foto21.


info@foto21bredevoort of www.foto21bredevoort.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant