Met de klas meezingen. Foto: Sander Damen
Met de klas meezingen. Foto: Sander Damen Foto: Sander Damen

BS De Esch: plezier in leren voorop

Algemeen

WINTERSWIJK - Waar het totaal aantal leerlingen in het basisonderwijs daalt en scholen kleiner worden, groeit het aantal leerlingen op vrijescholen. Er worden zelfs op diverse plekken in het land nieuwe vrijescholen gebouwd. In de Achterhoek zijn vrijescholen in Doetinchem, Zutphen en Winterswijk. Joke Rebel is directeur van zowel De Kleine Prins in Doetinchem als De Esch in Winterswijk. "Onze school moet en wil aan dezelfde eisen voldoen als andere basisscholen," zegt ze. "Onze insteek van hoofd, hart en handen is anders. Wij gaan voor de ontwikkeling van de hele persoonlijkheid."

Door Sander Damen

Dat de belangstelling voor de vrije school landelijk gezien toeneemt, is volgens Rebel een reactie op overheidsbeleid dat veel eisen aan jonge kinderen stelt: "Kinderen moeten tegenwoordig al heel jong heel veel. Op onze school leren kinderen precies hetzelfde als op andere scholen, alleen op een minder stressvolle manier. Wij vertalen de leerdoelen naar een kindvriendelijke wijze en stemmen onze gevarieerde werkvormen af op de kinderen zodat ze met plezier leren. Het algemene doel van vrijescholen is een kind op te voeden tot een werkelijk vrij mens: dat wil zeggen een mens die alle vaardigheden en mogelijkheden kan benutten die het heeft, die in zijn denken, voelen en handelen niet gehinderd wordt door beperkende overtuigingen en kansen ziet in plaats van bedreigingen. En wij leggen veel nadruk op sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen."

Hoofd, hart en handen
Iedere school in Nederland moet aan bepaalde eisen voldoen, zegt Rebel: "Onze resultaten zijn beter dan die van een aantal andere scholen. Wat onze school anders maakt, is de manier waaróp wij ons onderwijs inrichten. We besteden meer aandacht aan kunstzinnige vakken als tekenen, schilderen, techniek, muziek, toneelspelen, maar ook aan spel en bewegen. Een voorbeeld van leren met hart, hoofd en handen is: taalontwikkeling in de eerste klas stimuleren door de kinderen de letters eerst te introduceren met mooie verhalen en dan zelf te laten tekenen. Of rekenen in de lagere klassen: door in de kring op de maat van de getallen te klappen, te stampen en/of te gooien met pittenzakjes. Bewegen bevordert het opslaan in het geheugen, dat heeft onderzoek bewezen. Toevallig was daar vorige week in het journaal een item over. Wij doen dit al jaren."

Kwaliteit
Het onderwijs van De Esch is gericht op brede ontwikkeling en kwaliteit, vertelt Rebel. "Ik heb de indruk dat er nog veel mensen zijn die bij het woord vrijeschool denken aan kinderen die dansen op tafel," zegt ze. "Dat beeld klopt niet. Onze school is een school waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Er is rust en voorspelbaarheid in regels. De lessen zijn zo ingedeeld dat als een kind om wat voor reden dan ook naar een andere school wil of moet, bijvoorbeeld door verhuizing, hij of zij daar probleemloos aan kan sluiten. Dat geldt ook voor de overgang naar het voortgezet onderwijs. Dat gaat altijd prima. Van die scholen hoor ik terug dat onze leerlingen sterk in de schoenen staan, meer in balans zijn, geen moeite hebben met presenteren, creatief zijn en goed in teams kunnen samenwerken. Dat is ook wat we met ons onderwijs nastreven."

Klein
De Esch is met tachtig leerlingen een kleine school. De meeste klassen zijn dan ook gecombineerde klassen. De school en het speelterrein zijn zo natuurlijk mogelijk ingericht en kinderen hebben voldoende ruimte te spelen. Er is veel aandacht voor zelf ontdekken, spelend leren, de natuur en de seizoenen. De Esch werkt met een continurooster. Binnen de school is een kleinschalige opvang en bso gevestigd. In het schoolgebouw is ook 't Peuterhuis, dat tussen 8.30 en 13 uur opvang biedt aan peuters, gebaseerd op dezelfde uitgangspunten (leren met hart, hoofd en gevoel) als De Esch. Ook typisch voor De Esch is het vieren van jaarfeesten als Sint-Maarten, Kerst, de Meiboomviering en Sint-Jan, waar ook ouders vaak intensief bij betrokken zijn.


www.deesch.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant