Leander Grooten bij de voormalige Mondriaan Mavo. Foto: PR
Leander Grooten bij de voormalige Mondriaan Mavo. Foto: PR

Klimop start in voormalige Mondriaan MAVO

Algemeen

WINTERSWIJK – Het adres Noteboomstraat 20 ligt verscholen tussen huizen en een huisartsenpraktijk in een doodlopend deel van de Scholtenenk. Het kan een ontdekkingsreis op zich zijn om het te vinden. Toch is juist deze locatie ideaal voor een plek voor rust, ruimte en aandacht. Vanaf september wordt in de voormalige middelbare school gestart met een nieuw initiatief dat de naam Klimop draagt. Pionier Leander Grooten nodigt Winterswijkers uit mee te bouwen.

Door onze verslaggever

Klimop wordt een plek om te ontmoeten en het leven te delen met elkaar. Het pioniersteam wil bovendien bijdragen aan de duurzaamheidsvraagstukken die wereldwijd aandacht vragen, maar soms zo moeilijk te vertalen zijn naar wat je als individu kunt betekenen. “Daarvoor heb je elkaar nodig,” zegt Grooten.

Ontmoeting voorop
Vanuit de vele gesprekken met Winterswijkers die het team afgelopen jaar voerde kwam een beeld naar voren dat aansloot bij de beleving van de pioniers: verbinding tussen mensen faciliteren, een welkom voor iedereen. Winterswijk is een groot dorp met veel voorzieningen en een veranderende dorpscultuur. Grooten: “Het wordt een steeds grotere uitdaging om niet te vervreemden van elkaar, zo horen we van velen. Ontmoeten zonder voorwaarden, met gelijkgestemden en andersgestemden, zeg maar.”

Daarnaast heeft het veldonderzoek geleid tot de keuze om duurzaamheid en leefbaarheid handen en voeten te geven. “Mensen willen best iets doen voor het milieu, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Samen bereik je daarin meer. De pioniersplek start met groentetuinen, organiseert bezinningswandelingen door de natuur en zet inspiratiesessies op met aansprekende gasten.

Klimop
Het nieuwe initiatief gaat de naam Klimop dragen, bedacht door medepionier Esther Sonderen. Deze plant staat niet alleen symbool voor de eeuwigheid (altijd groene bladeren), maar ook voor vriendschap en trouw. “Dat past bij onze levensvisie en hoe we vertalen naar hoe we een relatie met bezoekers aan willen gaan, of ze nu af en toe of vaak komen.” Dat een klimop ook een enorme woekerplant is, ziet de pionier niet als nadeel. “Ideeën en ontmoetingen mogen broeien en doorwoekeren, maar een goede tuinman snoeit op tijd om de plant gezond te houden!”

Landelijke beweging
De ontdekkingsreis begon voor Grooten vorig jaar toen hij werd aangesteld om te onderzoeken of Winterswijk een pioniersplek zou kunnen worden. Het pionieren vindt haar oorsprong in het christendom en is gericht op nieuwe manieren om met zingeving om te gaan. Klimop is onderdeel van een landelijke beweging met zo’n 150 pioniersplekken. Grooten: “Zin zoeken in de wereld om je heen, met mensen die vertrouwd raken, ligt aan de basis van dit lokale initiatief. De vorm vinden we met elkaar, zonder dogma’s of hokjes waar mensen zich niet in thuis voelen.”

Koe geeft geen melk
Hoewel het pioniersteam op dit moment de kar trekt, willen zij Winterswijkers binden die niet alleen bij hen consumeren, maar meewerken. “Een mooiere wereld om je heen is niet gratis. Dat kost tijd, geld en energie.” Grooten haalt een vergelijking aan: “Een melkkoe is een melkkoe omdat zij dagelijks gemolken wordt door een boer.” Zo moeten wij ook werken om iets voor elkaar te krijgen. Het komt je nooit zomaar aanwaaien.”

Van start
De voormalige Mondriaan MAVO ligt er momenteel verlaten en wat overwoekerd bij. Het pioniersteam krijgt deze week de sleutel en gaat meteen open voor geïnteresseerden. Op 4 september vanaf 9.30 uur opent Klimop de poort. “Dan kun je meteen meehelpen. Maar als je gewoon nieuwsgierig bent, dan ben je ook welkom,”, lacht hij.
Vanaf 4 september is Klimop elke dinsdag- en zaterdagochtend geopend vanaf 9:30 uur. Bezoekers worden gevraagd een koffiekopje mee te nemen om het servies aan te vullen en daarmee de eerste bijdrage te leveren.


Klimopwinterswijk@gmail.com

06-14847818 (Leander)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant