Mitchel en Ria. Foto: Sis Huiskamp

Mitchel en Ria. Foto: Sis Huiskamp

Actief Winterswijk begeleidt beginnende wandelaars

Algemeen

Wandelchallenge

Door Sis Huiskamp

WINTERSWIJK - Wie wil beginnen met wandelen, maar het niet aandurft om dat (alleen) te gaan doen, krijgt nu de kans. Ook als je denkt er niet de conditie voor te hebben, het kan: vanaf 2 september in twaalf weken onder begeleiding opbouwen tot drie, vijf of zelfs tien kilometer wandelen. De Wandelchallenge kost niets.

De beweegmakelaars van Actief Winterswijk, Ria Bussink en Mitchel Hammadi, vertellen enthousiast over de challenge, oftewel uitdaging. Dat het voor veel mensen een uitdaging is om te beginnen met bewegen, is bekend. ”De doelgroep? Achttienplussers, dus volwassenen en senioren, die graag in beweging willen komen”, zegt Ria, “en die tot nu toe nog geen aansluiting vonden bij wandelclubs, omdat ze bijvoorbeeld nog niet genoeg kilometers kunnen maken bij een club van ervaren wandelaars. Maar ook voor mensen die wel wat meer willen dan hun eigen vertrouwde rondje, is de Wandelchallenge een mooie gelegenheid. De sociale contacten krijg je er gratis bij.” Mitchel: “Het is ook voor iedereen die het gewoon leuk vindt. Het sociale is belangrijk, vooral nu, in de pittige tijd die we doormaken. En het kan ook veilig: we wandelen buiten bij de atletiekbaan van Archeus, dus het is ruim genoeg om afstand te houden. De locatie is overzichtelijk.” Daarnaast is wandelen heel gezond volgens de beweegmakelaars. “Lichamelijk en mentaal voel je je beter na een wandeling en het helpt mee om diabetes te voorkomen. Dat bewegen goed is voor de hart- en longfunctie, is wetenschappelijk bewezen”, zegt Ria. Mitchel vult aan: “Door meer te bewegen krijg je een betere kwaliteit van leven en het helpt om gezond oud te worden.”

Rustig opbouwen
Bij deze laagdrempelige activiteit is er aandacht voor meer dan alleen wandelen. Naast een warming-up, rustige opbouw in wandelafstanden en tijd, staan er oefeningen op het programma om het evenwicht, de kracht, beweeglijkheid en looptechniek te verbeteren. Ook in het bos, buiten de baan, zijn mooie wandelroutes mogelijk voor wie dat wil en kan. Verder is informatie over een gezonde leefstijl en voeding ook onderdeel van de challenge. Met iedereen die zich aanmeldt zullen Ria en Mitchel vooraf contact opnemen om de persoonlijke wensen en mogelijkheden te bespreken.
Ria: ”Dit is een tijdelijke groep. Na die twaalf weken kun je heel bewust een keuze maken hoe je met deze sport verder wil gaan en doorstromen naar een bestaande club of vereniging.” Mitchel: “We hopen dat alle deelnemers doorstromen naar iets structureels, zodat ze kunnen blijven bewegen. De verenigingen zullen daar ook blij mee zijn.”

Wie gaat de uitdaging aan?
Aanmelden en info over de Wandelchallenge via de website www.actiefwinterswijk.nl met vermelding van naam, leeftijd, telefoonnummer en voorkeur voor donderdagavond of vrijdagmorgen. Ook behandelaars, begeleiders en aanbieders van een wandelgroep kunnen een keer meewandelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant