Edo (rechts) en Nikki van Hierzorg. Foto: Sis Huiskamp

Edo (rechts) en Nikki van Hierzorg. Foto: Sis Huiskamp

Hierzorg biedt samen met bedrijven de opstap naar een baan

Algemeen

‘HIER zoeken we werk voor onze werkplaats’

Door Sis Huiskamp

WINTERSWIJK - Naast de watertoren, aan de Misterstraat 132, staat het pand van Hierzorg. Kortweg HIER, een afkorting van Hulp in elke richting. HIER biedt individuele begeleiding, crisisopvang, dagbesteding, (buiten)activiteiten, inloop, hulp bij geldzaken en begeleiding naar zelfstandig wonen en werken. Om dat allemaal te kunnen leveren heeft HIER werk nodig, werk dat de cliënten uitvoeren in de werkplaats. Daarvoor doet de organisatie een beroep op bedrijven in en om Winterswijk. Kennismaken met deze sociale werkplaats? Iedereen, echt iedereen is hartelijk welkom bij de Inloop+ op zondag 25 juli van 11 tot 13 uur.

Voor het gebouw staan fietsen, ernaast wat auto’s. Opvallend is het niet, maar uitnodigend wel. En dat is precies de bedoeling van de inloopruimte die zich achter de voordeur bevindt. Heerlijke geuren komen uit de keuken, die centraal in de inloopruimte is gelegen, naast de receptie. Daar kookt het keukenteam elke dag een lunch voor cliënten en medewerkers die zin hebben om samen te eten. De koffiepauze begint net en kleine groepjes mensen praten met elkaar. Er is een creatieve hoek waar cliënten mooie producten maken. Ook zijn er een productiewerkplaats, een professionele houtwerkplaats, een sportruimte, kantoor, diverse spreekkamers en niet in de laatste plaats een mooie tuin met moestuin en diverse beschaduwde zithoekjes.

HIER heeft een sociale werkplaats en biedt begeleiding aan mensen die om allerlei redenen in de knel zijn gekomen. Dat kan te maken hebben met verslaving, of psychische problemen, maar ook door andere persoonlijke problematiek. Je kunt niet zien wie cliënt is en wie begeleider. Dat hoeft ook niet. Waar het om gaat is dat iedereen hier hulp en een goede opstap krijgt naar zelfstandig werk of zelfstandig wonen. Om dat te bereiken is de organisatie op zoek naar werk dat voor bedrijven in de regio gedaan kan worden.

“We hebben een nieuw project”, vertelt Edo van Someren, die samen met zijn collega Nikki Vorkink begeleider is in de productiewerkplaats. Hij is ook contactpersoon voor bedrijven. “We proberen mensen aan een baan te helpen en werken daarvoor in Winterswijk samen met Obelink. De stap van een uitkering naar een baan is voor sommigen te groot. We vertellen de cliënten hoe het toegaat in een bedrijf en werken aan de structuur en het werkritme van een echte baan. In het magazijn van Obelink gaan ze dan aan de slag. Onder begeleiding. Mocht dat om een of andere reden niet lukken dan komt de cliënt terug naar HIER, om aan zijn of haar leerpunten te werken. Maar meestal gaat het goed. We zoeken nog meer bedrijven die het zien zitten om op deze manier samen te werken.”

“Ook in onze werkplaats is ‘dagbesteding’ serieus werken. We doen opdrachten voor bedrijven uit Aalten, Eibergen, Groenlo en Lochem en voor de Winterswijkse bedrijven TFC, Obelink en Eggink. Het werk bestaat meestal uit stickeren, samenstellen van producten, ompakken en dergelijke. Vrij eenvoudig werk maar dus niet vrijblijvend. We halen het werk op bij de klant en brengen het weer terug met onze eigen vrachtwagen. We vragen er wel wat voor, maar dat is niet veel. In de houtwerkplaats, die professioneel is uitgerust, maken de cliënten onder andere vogel- en eekhoornhuisjes en insectenhotels maar ook andere mooie en degelijke houten producten. Frezen, boren, zagen, alle houtbewerking is mogelijk. De begeleiding is in handen van een vakkundig voormalig interieurbouwer, Bennie.”

Dat HIER een toffe organisatie is, komt volgens Edo omdat iedereen samenwerkt. “Gedrevenheid, collegialiteit en interesse in elkaar zijn vanzelfsprekend. Ieder heeft z’n eigen verantwoordelijkheid maar als collega’s vervangen we elkaar als dat nodig is. De cliënten ervaren dat net zo. Wij zijn een onderdeel van de samenleving en we willen verder met ons werk. Groeien, in de zin dat de cliënten kunnen groeien. De werkplaats kan een goede opstap zijn naar een echte baan. Maar daar hebben we de hulp van bedrijven bij nodig. We zoeken mensen die verbindingen kunnen leggen, die over grenzen en kaders van organisaties heen durven stappen en bereid zijn bestaande structuren te doorbreken. Laten we met elkaar opstaan en het HIER samen doen! Waarom moeilijk doen als het samen kan?”

Informatie is te verkrijgen via : edo@hierzorg.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant