Foto PR
Foto PR

Je oren een groot goed.

Partnerbijdrage

Houd jij van een feestje?
En sta je dan ook wel eens nét een tikkie te dicht bij de speakers? Dan ken je hoogstwaarschijnlijk de piep in je oren wel die je misschien de rest van de nacht of zelfs de dag erna nog in oren hebt. Dit is een teken dat je oren een beetje beschadigd zijn tijdens jouw leuke avondje in de club. Ook motorrijden, vaak concerten bezoeken, werken in de bouw of met luide machines kunnen slecht zijn voor je oren. In je oren zitten allemaal kleine ‘haartjes’ waarmee ze de geluiden opvangen, deze kunnen beschadigen. Dit gebeurt bij een hard geluid. En het nare is: als ze eenmaal zijn beschadigd maak je dit niet meer ongedaan.

Voorkomen beter dan genezen
Omdat je oren eenmaal beschadigd niet meer in hun oude staat te herstellen zijn, is het heel belangrijk om je oren goed te beschermen wanneer je bijvoorbeeld zo’n leuk feestje hebt. De meeste feestgangers weten inmiddels gelukkig dat oordoppen die paar euro wel waard zijn. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat gewone oordoppen je oren niet zo goed beschermen tegen beschadiging als otoplastieken. Wat zijn otoplastieken precies? Dat leggen we je meteen even uit.

Gehoorbescherming op maat
Otoplastieken zijn op maat gemaakte gehoorbeschermers die vele malen beter werken dat oordoppen. Niet alleen zijn ze beter dan de gewone schuimrubberen oordop, ze zitten ook nog eens een stuk comfortabeler! Je kunt otoplastieken aanmeten voor verschillende soorten activiteiten, voor ieder geluid heb je immers een ander soort bescherming nodig. Als je op de motor zit, wil je een ander type bescherming dan wanneer je naar je favoriete band gaat kijken. Omdat otoplastieken op maat gemaakt zijn voel je ze nauwelijks zitten: ze vormen zich geheel naar jouw oor! Ideaal voor een avondje stappen.

Gehoorbeschadiging
Omdat voorkomen beter is dan genezen, kun je beter wat meer uitgeven aan goede en comfortabele oorbescherming dan dat je achteraf in de penarie komt. Je wil natuurlijk voorkomen dat je een gehoorapparaat moet, dit is namelijk nog prijziger, onhandig en ze gaan snel stuk. Als je oren beschadigd zijn kunnen zich verschillende symptomen voordoen. Het kan zijn dat er maar één oor beschadigt is, dan zul je met dit oor minder goed horen. Dit merk je bijvoorbeeld als je telefoneert en met het éne oor de ander beter verstaat dan met het andere oor. Ook kun je een terugkerende of zelfs constante piep in je oor krijgen als je oren flink beschadigd zijn. Dit heet tinnitus en is niet te genezen.

 Tinnitus
Als je iemand kent die dit heeft, kan die jou waarschijnlijk precies vertellen waarom je toch beter die oorbescherming kan aanschaffen. Tinnitus is geen pretje: op willekeurige moment gedurende de dag kun je ineens last krijgen van oorsuizen of een piep in je oren. Dit kan variëren van een achtergrondgeluid wat je redelijk makkelijk kunt negeren tot een echte stoorzender die je het leven zuur maakt. Tinnitus loop je niet op na één avondje naast de speakers te staan, maar wanneer je vaak uitgaat kan het zich wel langzaam ontwikkelen. Beter die gehoorbescherming aanschaffen, en niet vergeten mee te nemen dus!

‘Dit artikel wordt u aangeboden door gehoorbeschermingopmaat.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk