Foto: Xandra Storm

Foto: Xandra Storm

Zinderende middag in Theater Astoria met Euregio Strijkkwartet

Muziek

WINTERSWIJK - Terwijl dit zonnige lenteweekend de mensen naar buiten lokte, haalde Theater Astoria een grote zaal vol publiek naar binnen. Als eerste concert na de lange coronastilte betrad het Euregio Strijkkwartet het podium. Zowel musici als publiek waren in topvorm. 

De middag begon met het ‘Amerikaanse’ kwartet opus 96 van Antonin Dvorak. Dit strijkkwartet is een publiekslieveling vanwege zijn aansprekende karakter. Veel Balkan elementen maar ook opzwepende jazz ritmiek hoort men in deze compositie terug. Opvallend was het langzame tweede deel waarin de eerste violen met de cello een sereen en muzikaal gesprek met elkaar voeren. Dat je een speld kon horen vallen, bewijst het intense spel van de musici.
Het Euregio Strijkkwartet, bestaande uit de violisten Susanne Broekhuijsen en Joan Dillon, altvioliste Miriam van Dixhoorn en cellist Benno Rickert, heeft dankzij een subsidie van het Interreg Kaderproject een programma met het strijksextet opus 36 van Johannes Brahms kunnen instuderen. Daartoe waren twee extra musici uitgenodigd, celliste Gesa Hangen en altvioliste Nachiko Ueno.
Dit strijksextet valt op door zijn prachtige melodieën die de ene keer optimistisch zonnig zijn en dan weer verstilde ontroering teweeg brengen. Het snelle laatste deel, waarin alle zes instrumenten, maar met name de eerste vioolpartij gespeeld door Susanne Broekhuijsen, een grote virtuositeit vereisen, werd met ogenschijnlijk gemak gespeeld waarop het ademloos luisterende publiek vervolgens een klinkende ovatie ten beste gaf. Het hechte ensemblespel, de rijke muzikale fantasie en het aanstekelijke speelplezier van de musici hebben het publiek een hartverwarmende middag bezorgd. De sfeervolle ambiance van Theater Astoria droeg bij aan het succes van deze middag. Het publiek kon behalve van een uniek concert ook genieten van de bijzondere Art Deco inrichting, kunstwerken en ornamenten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant