Met de deelnemers aan de ouderenmiddag op de achtergrond overhandigt kunstenaar Jan te Kulve het beeldje van Hulzer-Willem aan voorzitter Jan Wilterdink (zoon van de beroemde Kottenaar) en oud-voorzitter René Vering. Vice-voorzitter Marieke ten Pas overhandigt Te Kulve hierna als dank het jubileumboek Unze Tente. Foto: Jan Heijnen
Met de deelnemers aan de ouderenmiddag op de achtergrond overhandigt kunstenaar Jan te Kulve het beeldje van Hulzer-Willem aan voorzitter Jan Wilterdink (zoon van de beroemde Kottenaar) en oud-voorzitter René Vering. Vice-voorzitter Marieke ten Pas overhandigt Te Kulve hierna als dank het jubileumboek Unze Tente. Foto: Jan Heijnen

Hulzer-Willem krijgt prominente plek in Unze Tente

Maatschappij

KOTTEN - In de nasleep van haar 125-jarig jubileum in 2023 kreeg Vereniging Wilhelmina Kotten woensdag, tijdens de drukbezochte Amalia activiteitenbijeenkomst 55+, een verrassend geschenk van de Eibergse kunstenaar Jan te Kulve. De oud-Kottenaar schonk Unze Tente, zoals het gebouw bekend staat, een bronzen beeldje van Willem Wilterdink, alias Hulzer-Willem. Het kleinood, waarop Willem is afgebeeld met een biggetje en een tas vol köttelpeerkes, krijgt een prominente plek in de bar van het verenigingsgebouw.

Door Jan Heijnen

Jan te Kulve is trots op zijn Kottense roots. “Regelmatig keer ik er terug voor familievisites, feesten of soms een uitvaart. Kotten blijft in je hart zitten, met dit mooie gebouw als maatschappelijk en cultureel hart van de buurtschap. Daarom leek het me leuk om voor dit jubileum iets blijvends te schenken dat in het gebouw komt te staan. De toenmalige voorzitter René Vering was direct enthousiast over mijn idee om een ontwerp te maken met Hulzer-Willem.”

Dat is niet zonder reden want Te Kulve - geboren op Maathuis aan de Pillenweg - had een sterke band met Willem. “Voor mijn eerste beeldje van Knelis en Willem, dat in 1987 onthuld werd op de Markt, klopte ik eerst aan bij Hulzer-Willem. Hij slingerde mijn idee aan in de politiek en heeft er mede voor gezorgd dat het beeld er kwam.”
In 2022 vervaardigde de Eibergenaar op initiatief van Pronsweide-verpleegkundige én Hulzer Willem-fan Raymond Ubbink een bronzen beeld van deze culturele duizendpoot in de binnentuin bij de groepswoningen van verpleeghuis Pronsweide, waar hij veelvuldig optredens verzorgde. Een kleinere replica van dat beeld is nu te bewonderen in Unze Tente.

Varkenshandelaar
Willem was van origine varkenshandelaar en kwam dus vaak bij boeren op de koffie. Daar hoorde hij de oude verhalen en deed er zijn voordeel mee in toneelstukken, revues en dialectboeken. Want hij was fervent schrijver, dichter, verteller, toneelspeler en liefhebber van de streektaal. Maar ook het leven langs de Duitse grens en niet te vergeten de overzeese familiebanden in Amerika en Canada hadden zijn volle aandacht. “Willems lijntjes lagen over de hele wereld, met Kotten als middelpunt”, vat Te Kulve het kernachtig samen.

Willem Wilterdink overleed in 2011 op 85-jarige leeftijd. Naast het gebouw staat ter nagedachtenis al jaren een houten bank met zijn naam. Maar zijn grote betekenis voor Kotten en omstreken leeft nu ook voort ín gebouw Wilhelmina, waar velen genoten van zijn revues, toneelstukken en conferences. “Zodat ook de volgend generatie Hulzer-Willem niet vergeet en hem in ere houdt”, besluit Te Kulve.

Jan te Kulve met het bronzen beeld van Hulzer-Willem. Foto: Jan Heijnen
Jan te Kulve en Marieke ten Pas plaatsen het beeld van Hulzer-Willem op een prominente plek achter de spiegelbar. Foto: Jan Heijnen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant