Anita tekende een kleurboek over het verhaal van Noach. Foto: Emelie Lieftink
Anita tekende een kleurboek over het verhaal van Noach. Foto: Emelie Lieftink

Anita Lieftink tekent kleurboek over Ark van Noach

Maatschappij

WINTERSWIJK - Het begon zo’n 20 jaar geleden met tekeningen van een simpele kolenkit en van een azalea. “Mijn vader vond dat ik talent had voor tekenen en dat ik er iets mee moest gaan doen.” En dat deed Anita Lieftink. In haar huis hangen overal schilderijen en tekeningen. Voor het woonkamerraam staat een bureau en een schildersezel met een enorme hoeveelheid kunstwerkjes. Over een aantal weken verschijnt het eerste kleurboek met tekeningen van Anita. Ze maakte veertig platen die samen het verhaal van de Ark van Noach vertellen. “Sommige tekeningen zijn geschikt voor kinderen, maar er zijn ook kleurplaten voor volwassenen.”

Door de redactie

Het liefst tekent en schildert Anita dieren en laat ze zich inspireren door de natuur. Maar ook voor een Mondriaan of Van Gogh draait ze haar hand niet om. “Een buurman van ons vroeg me een Mondriaan na te schilderen, want die wilde hij graag thuis aan de muur”, legt Anita uit. “Dat is helemaal niet het genre dat ik normaal teken of schilder, maar ik vond het wel een uitdaging. Daarom heb ik de opdracht aangenomen.” Ook schilderde ze al eens de zaaier van Van Gogh na. “Dat was ook op verzoek van iemand. Het was nog niet eenvoudig om de juiste kleuren te vinden.”
Anita maakte ook veel wenskaarten, met name met dieren en planten. Die verkocht ze in haar omgeving.

Het is niet voor het eerst dat Anita een Bijbels verhaal in tekeningen uitbeeldt. “Ik heb dit talent gekregen van de schepper”, laat Anita weten. Daarom zet ze haar talent dan ook graag in voor het uitdragen van het geloof. “Voor een evangelisatie boekje heb ik ook al eens illustraties gemaakt. Dat was best een flinke klus. Ik moest de plaatjes bij de tekst zoeken. Het ging toen om Afrikaanse afbeeldingen. Ik zocht plaatjes op internet en aan de hand daarvan kon ik duidelijke illustraties maken.” Anita werkt vaker op deze manier. “Ik moet soms opzoeken hoe een dier er precies uitziet. Hoe een dier beweegt. Met name als het om wilde dieren gaat.” Ook voor haar nieuwe kleurboek tekende ze de wilde dieren die in de ark mee gingen zeer gedetailleerd.

Ook tekende Anita al eerder Bijbelse verhalen die gekleurd kunnen worden.  ”Het is voor het allereerst dat een uitgever mijn werk zo waardeert. Daar ben ik erg dankbaar voor. Ik heb al wel eens voor zondagsschool platen getekend. Er zijn niet veel mooie christelijke kleurboeken. Ik weet niet waarom dat zo is, maar het is zo.” Daar komt dus binnenkort verandering in. Anita hoopt dat haar Ark van Noach kleurboek binnenkort in de boekhandels in heel Nederland ligt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant