Willy Stemerdink van Boerengoed (l) overhandigt de cheque aan Auke Spijkstra en Anouk Sikkink (penningmeester) van de WIJV. Foto: Lineke Voltman
Willy Stemerdink van Boerengoed (l) overhandigt de cheque aan Auke Spijkstra en Anouk Sikkink (penningmeester) van de WIJV. Foto: Lineke Voltman

Witte coating op ijsbaan zorgt voor eerder en langer ijs

Maatschappij

Stichting Boerengoed schenkt 6.000 euro

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - De Winterswijkse IJsvereniging heeft maandag 13 november een cheque van 6.000 euro ontvangen van de Stichting Boerengoed. Het geld is een begin van de benodigde 80.000 euro voor het wit maken van de 400 meter baan.

Voorzitter Auke Spijkstra van de WIJV legt uit waarom de ijsvereniging wil overgaan tot het aanbrengen van een witte coating op de baan. “Deze coating zorgt ervoor dat de bevriezing van het water sneller plaatsvindt en het ijs ook langer blijft liggen. We hebben al proeven gedaan met verschillende coatings op de krabbelbaan, een crèmekleurig en een wit en die laatste bleek nog beter te zijn. Onze ijsmeester Hendrik van Prooije heeft samen met een professor van de Universiteit Twente verder onderzoek gedaan en er was een significant verschil in temperatuur bij een witte baan en het grijze asfalt. Komende winter wordt de hele krabbelbaan voorzien van twee vlakken met verschillende soorten coatings, de een van een bedrijf in wegenverf en de andere van een bedrijf in sportvloeren. We hebben sensoren aangebracht om de temperaturen te kunnen meten wat het verschil is en aan de hand daarvan kunnen we beslissen of dit proefstuk echt de moeite waard is maar ik ben er nu al van overtuigd dat dat zo is.”

Oude prikkeldraadmachine
“De Stichting Boerengoed bestaat nog wel maar we hebben geen activiteiten meer”, aldus voorzitter Willy Stemerdink. “In het verleden hebben we onder andere vele landbouwwerktuigen en andere machines verzameld, die we allemaal hersteld hebben. Bij een gebrek aan nieuwe vrijwilligers hebben we de activiteiten moeten staken en zijn veel spullen overgedragen aan anderen, die er nog wel wat mee kunnen. Recent hebben we een oude prikkeldraadmachine kunnen verkopen voor 6.000 euro en we hebben besloten dit geld aan de WIJV te schenken als een begin van de 80.000 euro die nodig is voor het wit maken van de 400 meter baan.”

Spijkstra is ervan overtuigd dat het geld voor de coating er komt. “We gaan ervoor sparen en hopen natuurlijk dat er meer instanties zullen zijn die ons willen sponsoren.”

Eerste marathon op natuurijs 
Een andere grote wens van de WIJV is het organiseren van de eerste marathon op natuurijs. Spijkstra: “Om te voldoen aan de gestelde eisen van veiligheid hebben we een opblaasbare en verplaatsbare boarding kunnen aanschaffen. Hiervoor hebben we een donatie ontvangen van Stichting ’t Joosthuis. Een andere eis is dat de dikte van het ijs 3 cm moet zijn en deze winter gaan we de strijd aan met vijf andere banen maar als over een jaar de witte coating is aangebracht is onze kans om eerste te worden een stuk groter.”

1000 leden
De WIJV is met de komst van de ijs- en skeelerbaan aan de Bataafseweg gegroeid van zo’n 40 leden naar nu 1000. “Niet alleen uit Winterswijk maar uit het hele land komen mensen hier schaatsen. We hebben dan ook de mooiste natuurijsbaan van Nederland.”

.

.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant