Bestuursleden van het Inloophuis bij het biljart. Foto: Han van de Laar
Bestuursleden van het Inloophuis bij het biljart. Foto: Han van de Laar

Inloophuis voor Senioren van start met een langdurig contract

Maatschappij

‘Het is een geluk bij een ongeluk’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Eindelijk is het dan zover, we zijn inmiddels van start gegaan hier aan de Ratumsestraat 20 en hebben een overeenkomst voor in ieder geval tien jaar.” Aan het woord is Thea Karis, voorzitter van de Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk. “We waren allemaal aangeslagen toen destijds duidelijk werd dat we niet in het Gasthuus konden blijven. Maar we zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben gezocht naar een alternatief. Dat is ons gelukt mede dankzij wethouder Wim Wassink die ons enorm ter wille is geweest. De komende tien jaar betaalt de gemeente de huur aan de eigenaar. Wij zijn verantwoordelijk voor de activiteiten en de exploitatiekosten. Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat we hier terecht zijn gekomen. Hier kunnen we alles zelf bepalen.”

Senioren
Inmiddels is bestuurslid Anton Reuvekamp ook aangeschoven en licht toe: “Medebestuurslid Hans Willemsen stond hier een keer door het raam te kijken toen burgemeester Bengevoord langs liep. Hans vertelde hem dat dit precies is wat we zoeken voor onze inloop. Bengevoord adviseerde om met de wethouder te gaan praten. Zo gezegd zo gedaan. Een periode van goed overleg en plannen maken volgde. Nu is het dan zover. We zijn zeven dagen in de week geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Winterswijk telt 11.500 senioren (55-plussers) en dat groeit binnen een paar jaar door naar 15.000 inwoners. Die hebben toch wel recht op een eigen ontmoetingsruimte waar iedereen welkom is?”

Officiële opening
Het pand aan de Ratumsestraat is goed bereikbaar. De inrichting is overzichtelijk en knus. Er zijn 150 zitplaatsen. Overdag worden regelmatig door de ouderenbonden activiteiten georganiseerd. In de avonduren kunnen er ook verenigingen terecht. Er zijn zo’n 25 vrijwilligers actief voor alle werkzaamheden. Er kan worden gebiljart, er is een dartspel, er zijn sjoelbakken en men kan meedoen met de bingo. De krant lezen aan de stamtafel of gezellig een praatje maken kan ook. De officiële opening is vrijdag 24 maart. Dan wordt ook de naam onthuld. Op 23 februari treedt het Duo Nootmuskaat op. Zij vertolken met zang en accordeon bekende Nederlandstalige levensliedjes. Als alles een beetje op orde is, wordt er ook nog een keukeninrichting geplaatst. Op een aantal dagdelen komt er dan een eetcafé. Plannen en mogelijkheden genoeg.

Zin in
Anton: “We hebben er erg veel zin in. Het idee van een senioreninloop is in 2014 ontstaan tijdens een politiek café naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Nu negen jaar later is het dan zover. Vanaf heden zijn we geopend en is iedereen welkom. Thea benadrukt nog eens de goede samenwerking en inzet van wethouder Wassink en de politiek. “Dat mag ook wel eens worden gezegd. Er wordt al zoveel gemopperd. Wij hebben gelukkig inmiddels een andere ervaring!” Een website met agenda is in ontwikkeling.

De sfeervolle ruimte met een scala aan mogelijkheden. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant