Rianne Roes achter een stapel van haar boeken in Boekhandel Kramer. Foto: Sander Damen
Rianne Roes achter een stapel van haar boeken in Boekhandel Kramer. Foto: Sander Damen

Winterswijkse relatietherapeut schreef boek ‘Raak elkaar niet kwijt!’

Maatschappij

WINTERSWIJK - De Winterswijkse Rianne Roes is relatietherapeut. Vier jaar geleden startte ze een eigen praktijk omdat ze haar eigen ideeën had over het helpen van mensen. Én omdat ze boeken wilde schrijven. Haar eerste boek was een dichtbundel. Haar tweede kwam vorige week uit: ‘Raak elkaar niet kwijt!’, over de invloed die het krijgen of niet-krijgen van kinderen kan hebben op je relatie. Bijzonder feit: tijdens het schrijven van haar boek besloten zij en haar echtgenoot uit elkaar te gaan.

Door Sander Damen

“Toen we gingen trouwen leefden we in volle harmonie, we pasten perfect bij elkaar”, licht Rianne haar relatiebreuk toe. “Maar het leven en de liefde kan dingen voor je in petto hebben die je niet voorziet. Ik kreeg onder andere een miskraam en door medische complicaties besloten we voor niet nog een zwangerschap te gaan. Mede hierdoor veranderde het beeld dat we over onze gezamenlijke toekomst hadden.”

Positieve reacties
Die ervaring heeft het boek beter gemaakt, denkt Rianne. “Ik schrijf niet veel over het afronden van mijn eigen relatie in het boek”, zegt ze. “Maar dat wat ik schrijf, maakt het boek minder zakelijk en meer persoonlijk en laat je beseffen dat de liefde helaas geen garanties kent. De eerste reacties die ik ontvangen heb zijn daar erg positief over. Lezers vinden het boek mooi, inhoudelijk en toegankelijk.”

Ervaring
Rianne heeft inmiddels meer dan twaalf jaar ervaring als therapeut. Ze studeerde pedagogische wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en specialiseerde zich als systeemtherapeut in relatietherapie. “Relatie is in dit geval breder dan liefdesrelaties”, benadrukt ze “Het gaat om je relatie tot andere mensen, je werk, je familie maar ook die met jezelf. Het gaat erom hoe jij je verhoudt tot de wereld waarin je leeft. Elke relatie die je hebt begint met jezelf. Het is dus vooral belangrijk dat je de relatie met jezelf en wie je bent en wat je voelt op orde hebt. Dat is de enige relatie waar je écht mee aan de slag kan.”

Productie
Na een aantal jaren in loondienst gewerkt te hebben, begon Rianne’s relatie tot haar werk te knellen. “Ik kon in loondienst niet zo werken als ik het liefst wilde”, zegt ze hierover. “Het gaat bij zorginstellingen heel erg om productie terwijl ik graag de diepte en het proces in ging. Bovendien wilde ik ook graag boeken schrijven”, vertelt ze. “Daar kwam ik in loondienst niet aan toe.”

In haar eigen praktijk pakt ze de dingen op haar eigen manier aan. “Ik ga nu een traject van een half jaar aan met de mens(en) die ik begeleid”, licht ze toe. “Ze kunnen me dan praktisch 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereiken. Tijdens het traject brengen we samen een aantal keren een hele dag door. Veel van mijn cliënten wonen ver weg en vooral koppels vinden het dan leuk hier te overnachten en lekker uit eten te gaan. Dat vergemakkelijkt het proces.”

Kinderen
Rianne ontvangt de mensen die ze begeleidt in de theekoepel in het Rommelgebergte. Daar en in haar huis schreef ze ook aan haar boek. Ze koos voor het onderwerp omdat ze in haar praktijk merkte dat veel relaties in de problemen komen door de komst van kinderen. “Koppels doorlopen over het algemeen een aantal fases”, legt ze uit. “In de eerste fase proberen ze aan de verwachtingen van zichzelf en hun omgeving te voldoen. Ze streven dan naar huisje, boompje, beestje. Een kind of meer kinderen is dan de kers op te taart. Als dat ‘doel’ dan behaald is, kan er een soort leegte komen. We hebben wat we willen en wat nu? Is dit het dan?”

Inzicht
Het boek leert je dat je altijd een keuze hebt, licht Rianne toe. “Het helpt je te ontdekken wat er diep van binnen in je leeft, je maakt contact met je eigen verlangen.” Een zelfhulpboek wil ze het niet noemen: “Ja en nee… Het boek geeft inzicht in waarom er zoveel verandert in jezelf en je relatie gedurende je leven in algemene zin en na de komst van een kind in specifieke zin. Ik neem ook geen blad voor de mond. De lezer wordt uitgedaagd om kritisch naar zichzelf te kijken. Dat kan ook met een videotraining voor koppels die in het verlengde van het boek ontwikkeld is. Zo kun je ook daadwerkelijk aan de slag met jezelf en je relatie. Het boek is daarnaast ook interessant voor collega’s, coaches en andere professionals.”

‘Raak elkaar niet kwijt!’ is inmiddels verschenen en te koop bij Boekhandel Kramer, Bruna en onlineshops als Bol.com en via de website www.samenalleen.com/webshop/boek

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant